marți, 27 ianuarie 2015

Dan LUCA – contribuţie la un articol în Gândul

Rezultatul alegerilor din Grecia a antrenat a generat o serie de discuţii şi declaraţii din partea liderilor, analiştilor şi experţilor de la Bruxelles. Am avut onoarea de a contribui cu opinia personală la un material publicat de Gândul, în prima zi după scrutinul elen finalizat cu victoria Syrizei. Găsiţi mai jos ideile pe care le-am exprimat:

………

“Nici Dan Luca, director al Institutului EurActiv, nu crede că propaganda electorală a lui Tsipras se va putea transforma într-un program de guvernare al acestei ţări susţinute printr-o „perfuzie economică” externă de 250 de miliarde de euro: „În Grecia avem dilema clasică a politicienilor. Promit multe în campania electorală şi în special când sunt în opoziţie. Când preiau însă guvernarea, lucrurile devin mai complexe şi apar noutăţi de genul 'angajamentele anterioare ale ţării nu ne permit o revizuire completă'”. Aceasta este cartea pe care a jucat-o şi Francois Hollande pentru a pune într-un „sertar” promisiunile de campanie. „De asemenea, există şi problema resurselor umane, capabile să ducă la îndeplinire cele promise. De multe ori, expertiza tehnică este deficitară în partidele noi, ajunse în premieră la Putere”.

“Un prim efect - foarte important, de altfel - al victoriei stângii radicale în Grecia se va traduce printr-o eventuală animare a curentului eurosceptic şi radical din alte ţări puternic afectate de criza economică şi de politicile de austeritate, exemple venind tot din sudul Europei, din Italia, Spania sau Portugalia. „Victoria Syriza va avea un impact la nivel european şi aici nu mă refer la relaţionarea Grecia-UE, ci în special la ţările unde există 'hibride Syriza' active, în special în ţările sudice: Spania, Portugalia şi Italia”.

„Să nu uităm că avem în momentul de faţă 52 de eurodepuţati din 13 ţări UE în grupul din Parlamentul European (Stânga Radicală) din care face parte şi Syriza. Alexis Tsipras a fost deja un simbol european anul trecut, el fiind nominalizarea partidului politic european din care face parte ca şi candidat la Preşedenţia Comisiei Europene, în alegerile primare care au precedat alegerile europene din mai".

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: