miercuri, 26 iunie 2013

Dan LUCA – articol in Occidentul Românesc: Martin Schulz candidatul Stângii pentru Preşedinte al Comisiei Europene

Scriam recent pentru Occidentul Românesc despre noul candidat al PES la Preşedenţia Comisie Europene în 2014, în persoana actualului preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Redau în continuare materialul integral:

....................

După europarlamentarele din 2009 subliniam că din cauza faptului că nu a existat în campania electorală un contra-candidat pentru Preşedenţia Comisiei Europene a descurajat electoratul european de Stânga care a stat mai mult acasă în ziua alegerilor!

Avem nevoie de lideri europeni puternici (atât din punct de vedere politic, dar mai ales moral) pentru a construi credibilitate şi coerenţă. Tot atunci propuneam ca partidele să stabilească un mecanism politic, nou şi îmbunătăţit, de selecţie şi promovare a liderilor la nivel comunitar, printr-o campanie internă, şi împreună cu colegii de la PSD Bruxelles am lansat „Manifest 2014 pentru o Stângă Europeană Unită”.

Am precizat că cetăţenii din toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să vadă mai clar platformele politice la nivel european şi astfel să aibă o oportunitate mai bună să-şi exprime opţiunea (votul) între Stânga Europeană şi Dreapta Europeană, într-o manieră din ce în ce mai democratică. Aşa cum Uniunea Europeană, ca sistem funcţional, se confruntă cu o necesitate declarată a îmbunătăţirii mecanismelor eficiente (şi democratice) de selecţie şi "construire" a liderilor, la fel şi pentru Stânga politică europeană exista o nevoie de îmbunătăţire, atât a strategiilor interne de coordonare inter-instituţională, cât şi de o "re-configurare" a discursului politic.

Ȋn 2010, cu accent pe importanţa alegerilor primare, propuneam un calendar de organizare a paşilor de urmat. Eforturile au meritat, anticipările au prins contur, iar candidatul din partea socialiştilor pentru Comisia Europeană a fost desemnat oficial acum – Martin Schulz!

... acelaşi care în 2009 saluta iniţiativa noastrã, subliniind - „Uniunea Europeană este mai mult decât simpla sumă a celor 27 de state membre, iar liderii naţionali trebuie să înţeleagă acest lucru". Cel al cărui discurs susţinut în septembrie 2012, a ridicat plenul Congresului Socialiştilor Europeni în picioare, cum puţini lideri au reuşit.

''Martin Schulz este un european convins, un om care apără principiile noastre. Aceasta este cea mai puternică candidatură pe care o putem face în acest moment'', a declarat Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, la recentul Congres PES.

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: