miercuri, 5 iunie 2013

România în scenariile privind viitorul UE

Uniunea politică este soluţia pe care oficialii europeni o consideră ca fiind cea mai potrivită pentru ieşirea din criza financiară care frământă de atâţia ani.

Recentul studiu al studiul Comisiei Europene, Global Europe 2050, analizează trei scenarii extreme, posibile, atât din perspective demografice, energetice, economice, geopolitice, de cercetare, legate de educaţie sau inovare. Astfel:

1. “Nobody Cares” este scenariul în care Uniunea nu are o viziune clară asupra viitorului ei, un scenariu marcat de indiferenţă, în care nimeni nu ia nici o iniţiativă;
2. “EU under threat”, este scenariul pesimist, care prefigurează un declin economic şi mai acentuat al Europei;
3. “EU Renaissance” este scenariul optimist care presupune o integrare economică, politică şi militară mai accentuată, ceea ce i-ar permite să devină o forţă globală.

Concluziile studiului insistă pe adoptarea unor măsuri radicale, îndrăzneţe, nu doar “schimbările treptate, cu mici ajustări ale cadrului politic actual”.

Pe lângă scenariile pe care le-am prezentat în mesaje anterioare, Graţian Mihăilescu mai evidenţiază câteva:

După părerea istoricului Lucian Boia, parcursul Uniunii Europene ar putea fi: “Dispariţia euro, urmată de o destrămare a Uniunii; o integrare mai puternică ceea ce va duce la o centralizare a deciziilor politice implicit o Uniune mai puternică, însă o suveranitate mai slăbită a statelor membre; o continuare a actualei construcţii inter-guvernamentale, ca soluţie de compromis, o Europă cu două sau mai multe viteze (Nord versus Sud).

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, explica anul trecut de ce moneda euro nu ar putea rezista în lipsa unei uniuni politice. Dânsul consideră că după ce uniunea fiscală va fi realizată -(când şi dacă aceasta se va realiza)- va urma o integrare diplomaticaă şi militară, iar dacă nu vor exista resurse pentru a realiza aceşti paşi în construcţia europeană, pieţele financiare vor deveni sceptice, mizând pe dezmembrarea zonei euro”.

Legat de poziţia României, autorul materialului publicat de caleaeuropeana.ro, citează viziunea lui Dragoş Paul Aligica, care spunea că viitorul înseamnă management, tehnologie şi ştiinţă, manifestul pe care îl lansam recent, precum şi sugestiile lui Radu Magdin.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu: