vineri, 7 iunie 2013

Diaspora insuficient apreciată!


Încă de acum 5 ani evidenţiam potenţialul enorm pe care Diaspora îl reprezintă pentru România. Recent, Cristian David, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni afirma “Capitalul uman din diaspora nu a fost exploatat strategic în România“.

Siatuaţia comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării a fost dezbătută într-o întâlnire pe care diplomatul român a avut-o cu jurnaliştii Adevărul, apropo de posibilitatea reluării proiectului votului prin corespondenţă.

În declaraţia făcută cu această ocazie, ministrul spunea despre Diaspora: “Vorbim de capitalul uman: cei care au plecat la o altă educaţie, a tinerilor foarte dotaţi, care se duc să urmeze cursuri afară, şi cei care se duc cu anumite meserii. Capitalul uman din diaspora nu a fost exploatat strategic în România. Avem foarte mulţi români în afară care s-au integrat foarte bine în societate, plus diaspora de după 1990, foarmată exclusiv pe criterii economice, în spaţiul european. Ei sunt primii care poartă cartea de vizită a României. Aceşti oameni nu se vor întoarce dacă nu le vom oferi salarii mai bune sau alte facilităţi. Dacă mediul românesc ar putea încuraja investiţii, românii din străinătate vor găsi condiţii mai primitoare aici, în ţară, decât afară, în ceea ce priveşte startul unei afaceri. Ceea ce nu pot face în Spania pe sectorul serviciilor, aş putea face foarte bine în România”.

Vă recomand să citiţi şi:
… doar câteva din materiale publicate pe acest subiect de-a lungul anilor pe blog.
 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: