luni, 3 iunie 2013

Investiţii în prezenţa la Bruxelles


Am urmărit prezenţa românească în federaţiile industriale din capitala europeană şi am insistat mult pe necesitatea lobby-ului pe care aceste confederaţii îl realizează la Bruxelles. În acelaşi context, Dacian Cioloş, comisarul European pentru Agricultură a atras atenţia federaţiilor agricole că nu se implică suficient în procesul decizional de la Bruxelles.

Un recent articol sublinia că România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate în federaţiile europene, însă nu am abordat încă problema financiară pe care o au reprezentanţii asociaţiilor de producători când vine vorba de pătrunderea şi păstrarea statutului de membru.

Pentru a fi membru al, să zicem, COPA-COGECA, organizaţia trebuie să plătească o cotizaţie de aproximativ 500.000 de euro anual, cotizaţie calculată în funcţie de potenţialul agricol al ţării, suprafaţă şi populaţie. România, ca stat membru mare – al şaptelea, se clasează în categoria întâi alături de Franţa, Germania, Spania, Polonia şi Italia. Condiţiilor eliminatorii se adaugă şi aceea ca organizaţia membră să fie multi-sectorială. România, membră a COPA-COGECA până în 2011, având ca reprezentant naţional Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli (FNPAR), şi-a pierdut acest statut neputând plăti cotizaţia. Jumătate din aceşti bani sunt asiguraţi de autorităţile naţionale, dar restul trebuie adunat de organizaţie din cotizaţiile membrilor săi. Aici intervine munca de a atrage implicarea mult mai mare la nivel naţional.

Peste 100.000 de oameni sunt implicaţi la nivelul Bruxelles-ului european în dinamica europeană, sprijiniţi de alte 700.000 în special în capitalele ţărilor membre. Avem în medie 100 de evenimente pe zi în Bruxelles pe teme legate de viitorul Uniunii Europene. Ca ţară membră a UE nu îţi poţi permite să pierzi nici una dintre aceste dezbateri. Fiecare întâlnire naşte iniţiative, calibrate pe interesul participanţilor, rezultă noi reguli şi proceduri, noi alianţe şi actori, legislaţie.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: