miercuri, 5 iunie 2013

Dan LUCA – în direct la The Money Channel despre “dreptul de a închide bãncile falimentare din zona euro”

Ieri seară am avut plăcerea să intru din nou în direct din Bruxelles la The Money Channel. De această dată, reporterii au considerat oportună intervenţia mea în legătură cu noua iniţiativă a Comisiei Europene prin care această instituţie doreşte să îşi aloce dreptul de a închide băncile falimentare din zona euro. Acest proiect elimină posibilitatea intervenţiei autorităţilor naţionale, ceea ce sfidează apelurile germane pentru o abordare mai descentralizată.

În contextul dat, mi-am propus să subliniez trei aspecte principale: poziţia Germaniei în UE, reacţia şi aşteptările băncilor europene, şi ca şi concluzie, importanţa iniţiativei pentru cetăţean.

Germania - vorbim de o ţară membră care nu este afectată de criza europeană ceea ce face ca pentru moment aceasta să nu aibă probleme în privinţa suportului cetăţenilor pentru proiectul european, dar se pot întâmpla surprize în viitorul apropiat, Germania fiind în pragul alegerilor legislative, iar grupările eurosceptice ce sunt din ce în ce mai prezente.

Cancelarul Angela Merkel se declară împotriva unei Comisii Europene cu competenţe extinse şi reclamă, din contră, o consolidare a coordonării politicilor statelor membre ale Uniunii Europene, într-un interviu pentru Der Spiegel. “Nu văd, imediat, necesitatea unui transfer, în anii următori, a unor prerogative suplimentare către Comisia de la Bruxelles”, a declarat Merkel.

Merkel consideră totodată coordonarea economică între statele membre UE “prea slabă”. “Coordonarea politicii economice în Europa este mult prea slabă. Este necesar ca aceasta să fie consolidată”, a apreciat ea. În opinia cancelarului german, acest lucru nu înseamnă că este necesară transferarea “mai multor competenţe Bruxelles-ului”.

Consiliul de administraţie al Federaţiei Bancare Europene (EBF), reunit la Dublin pe 17 mai a remarcat cu satisfacţie progresul continuu spre un singur mecanism de supraveghere şi a reiterat sprijinul pentru obiectivele Uniunii bancare. Regimul comun rămâne un element-cheie. “Este crucial ca rezoluţia să fie complet, pe deplin armonizat, fără opţiunile naţionale", a comentat Christian Clausen, preşedintele FFE şi director executiv al grupului Nordea. "Un cadru transparent şi predictibil este ceea ce băncile şi investitorii, în general, caută", a spus Clausen, "şi ceea ce este necesar pentru a asigura buna funcţionare a pieţelor, fără costuri inutile." Băncile din Europa reiterează apelul lor la autorităţile de reglementare să producă şi să publice o evaluare a corelaţiilor dintre măsurile de reformă care sunt în vigoare şi încă în curs de pregătire pe de o parte, şi impactul global al tuturor măsurilor de reformă de reglementare pe de altă parte, înainte de a lua măsuri suplimentare.

Implicarea directă pentru simplul cetăţean este legată de crearea unui fond central, finanţat de banci, pentru a acoperi costurile de lichidare a creditorilor. Sumele cu care băncile urmează să contribuie la acest fond vor fi calculate în raport cu gradul de risc al activităţile lor sunt percepute a fi de reglementare, conform documentului prezentat. Fondul va înlocui în timp mecanisme de protecţie la nivel naţional. Până la urmă, populaţia are nevoie de o garanţie pentru sumele aflate în gestionarea băncilor.
 
Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: