vineri, 14 martie 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – “Tinerii din Diaspora şi dezvoltarea României”

Aşa cum am obişnuit cititorii, în fiecare vineri postez integral corespondenţa publicată de Jurnal de Dâmboviţa. În această săptămână m-am oprit asupra potenţialului României reprezentat de tinerii din afara graniţelor ţării, ce prin experienţa acumulată pot aduce plus valoare dezvoltării naţionale.

Puteţi citi mai jos materialul apărut azi, 14 martie:

...........

România are nevoie de toţi românii pentru a se dezvolta. Experienţa acumulată în ani buni de muncă în ţările vest-europene, studiile de specialitate la instituţii de învăţământ de renume, stagiile de pregătire şi integrarea în colective multiculturale pot aduce valoare adăugată.

Trebuie mereu să încurajăm crearea de slujbe în România, neîmpiedicându-i totodată pe cei care doresc să plece să lucreze în lumea în dezvoltare - căci vestul Europei e şi el în pană de slujbe - putând să se întoarcă şi să pornească proiecte antreprenoriale odată reveniţi în comunităţile locale. Condiţiile prezente în ţară nu ambiţionează însă suficient.

Pentru a fi încurajat să se întoarcă în ţară, un tânăr absolvent are nevoie de mult mai mult, de o schimbare majoră a sistemului, dar în primul rând de schimbarea mentalităţii. M-am implicat şi am scris încă din 2008 despre reîntoarcerea românilor în ţară şi despre percepţia asupra României contemporane. Studiile recente evidenţiază faptul că “majoritatea tinerilor plecaţi la studii, stagii, muncă în străinătate vor să se întoarcă acasă şi să contribuie la/pentru o Românie mai bună, mai onestă şi mai profesionistă”.

Liga Studenţilor Români din Străinătate lansa în 2013 “Smart Diaspora”, strategia prin care îşi propunea să atragă tinerii din Diaspora înapoi în România. Printre propunerile lor, una mi-a atras în mod special atenţia: “Oferirea de facilităţi financiare la (re)stabilirea în ţară sub forma unor deduceri fiscale pentru o perioadă determinată, acordate absolvenţilor de studii finalizate la cele mai bune 500 universităţi din întreaga lume”.

Nu este pentru prima dată când creierele tinere din Diaspora strigă în gura mare: “Vrem să ne întoarcem acasă”. Dar este pentru prima dată când un program guvernamental inteligent, fezabil şi realistic poate fi pus în practică. Au mai existat astfel de programe-idei, şi pentru că promiteau prea mult de la început, nu au rezistat pe o perioadă lungă.

În prezent, România - deşi conştientizează potenţialul absolvenţilor români din străinătate - nu îl utilizează suficient. Ce ar fi dacă Guvernul României ar organiza un program-concurs (condiţii de aplicare foarte clare şi transparente) şi în fiecare an ar susţine 100 de tineri (absolvenţii celor 500 cele mai bune universităţi din lume) să îşi deschidă o firmă acasă, în România?

Susţinerea ar putea însemna: consultanţă juridică şi firmă de contabilitate gratis timp un an, training în România despre administraţia românească şi sistemul financiar, sediu gratis timp de un an, ajutor în angajarea altor tineri, scutire de impozite pe profit etc. Programul ar trebui să funcţioneze uşor, să nu propună mai multe decât poate oferi şi mai ales, să descifreze care sunt tinerii care pot schimba România şi ce pot ei să-i ofere în domenii cheie de dezvoltare, strategice.

Cred cu tărie în programe guvernamentale pentru creşterea investiţiilor în România prin expertiza tinerilor români din străinătate, de genul “Back home: INVESTIM în ROMÂNIA”, totul axat pe 3 piloni de dezvoltare: creşterea investiţiilor în România; crearea de noi locuri de muncă pentru şi de către tinerii români din Diaspora şi din România şi atragerea în România a absolvenţilor de studii finalizate la cele mai bune universităţi din lume.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: