marți, 18 martie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia – “Întinereşte” clasa politică europeană?

Recent am pregătit un nou material pentru cititorii ziarului Făclia, în care am evidenţiat importanţa calităţilor generaţiei tinere, denumită generic “Generaţia Erasmus”.

Puteţi citi mai jos articolul publicat sâmbătă, 15 martie:

.............

Analiştii politici insistă pe faptul că în UE este nevoie de un suflu tînăr, ca răspuns la problemele cu care se confruntă proiectul european. În Italia, Matteo Renzi a devenit recent premier, la doar 39 de ani, nu însă fără a atrage controverse. Dincolo de convingerile politice, unul dintre atuurile sale a fost, aşa cum spunea chiar el, faptul că este tînăr. Renzi se consideră “un exponent al «generaţiei Erasmus», alcătuită din tineri care au cunoscut aproape exclusiv doar moneda euro” şi crede în „valorile europene, cele promovate de fondatorii Uniunii”.

Succesul şi ascensiunea rapidă a noului prim-ministru italian este o reală încurajare de implicare politică pentru generaţia Erasmus. Aplecîndu-mă asupra situaţiei generale în statele Uniunii Europene, implicit şi asupra României, participarea acestei generaţii nu este încă suficient de vizibilă. “Generaţia Erasmus”, a acumulat multă experienţă şi este păcat că nu iese în faţă. Preferă să rămînă mai în urmă, în structuri ONG, în federaţii industriale, în administraţia publică, deşi se bucură de o bună pregătire europeană. Implicarea lor ar fi un beneficiu pentru politică, ei reprezentînd o resursă extrem de valoroasă. Clasa politică tînără a început să prindă, dar “generaţia Erasmus”, educată european, lipseşte.

Nu înseamnă că, dacă eşti tînăr, reprezinţi generaţia Erasmus. Nu înseamnă că eşti “generaţia Erasmus” nici dacă ai călătorit în Europa. “Generaţia Erasmus” este un mod de gîndire, în care discursul naţionalist nu are ce să caute, în care distrugerea, chiar şi involuntar, din discurs, nu ajută. Toleranţă europeană, viziune, deschidere către alţii – asta e generaţia Erasmus! Europa are nevoie de solidaritate.

Mă bucur că am reuşit să trăiesc o astfel de senzaţie, cu o experienţă de patru ani la AEGEE Cluj şi doi ani în Biroul Executiv de la Bruxelles. În această formulă am lansat proiecte împreună cu colegii de diferite naţionalităţi, am participat la discuţii în limba engleză, dar am lucrat şi în franceză. Activitatea a însemnat lucru în echipe multinaţionale, evenimente în capitale europene, implicare în viitor. De exemplu, proiectul Europa 2020 îl discutam în anii ’90.

Sistemul european este foarte complex, tocmai de aceea este necesară o viziune globală. Reprezentanţii acestei generaţii au trăit efectiv “european”, fiind obişnuiţi cu provocările şi implicarea la nivel internaţional, orientaţi spre inovare şi găsirea de soluţii concrete în situaţii “de criză”, lucru ce le-a permis, de altfel, dezvoltarea permanentă a spiritului de iniţiativă. Departe de casă, absorbind din culturile ţărilor de inserţie, receptivi de felul lor, “tinerii Erasmus” s-au dovedit mereu curioşi, preocupaţi, creativi.

Astfel de lideri trebuie să vină, nu activişti-naţionalişti, birocraţi, afacerişti de duzină! Italia a spart gheaţa. Urmează UE?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: