vineri, 28 martie 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – “Bruxelles-ul și aroma ciocolatei belgiene”

Vorbim de Bruxelles în special ca fiind pol legislativ şi oraşul instituţiilor europene, însă uităm adesea că este în acelaşi timp capitala Belgiei şi o interesantă destinaţie turistică.

Vă recomand editorialul publicat pe această temă de Jurnal de Dâmboviţa, vineri, 28 martie:

…………..

Vorbim de Bruxelles ca fiind capitala Uniunii Europene, dar de multe ori uităm că întâi de toate este capitala Belgiei, un oraş care are multe de oferit şi pe plan turistic, fiind totodată şi reşedinţa familiei Regale belgiene. Ar fi interesant de văzut cum autorităţile bruxelleze au ştiut să profite de poziţia de capitală a Europei, reuşind să promoveze şi valorile proprii.

Pe lângă sediile instituţiilor europene şi ale grupurilor de interese europene, aici poţi vizita o serie de muzee cu piese valoroase: Muzeul jucăriilor, Muzeul Regal de Arte Frumoase, Muzeul Filmului, pieţe şi parcuri, poţi admira arhitectura, te poţi relaxa într-o cafenea boemă sau pe o terasă degustând unul dintre sutele de feluri de bere tradiţională. După o astfel de vizită, Bruxelles-ul nu va mai părea la fel de sobru.

Şi dacă vrei să ştii mai multe despre Europa, chiar dacă nu este ziua porţilor deschise, Serviciul de vizite al Comisiei va îmbunătăţi cunoştinţele turiştilor despre Uniune. Organizate la Centrul pentru vizitatori situat în apropiere, aceste prezentări au o durată de 90 de minute şi sunt urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Comisia Europeană nu este singura instituţie UE care se poate vizita. Consiliul UE oferă conferinţe de informare, iar Parlamentul European găzduieşte vizite individuale sau pentru grupuri organizate. Se poate asista la o sesiune plenară sau la un eveniment public, participarea fiind gratuită.

Îmi amintesc cu multă nostalgie de prima experienţă pe care am avut-o cu sistemul comunitar în vara lui 1996, fiind membru activ al Asociaţiei Studenţilor Europeni, prin intermediul căreia reuşisem să efectuez un stagiu de o lună în Parlamentul European de la Bruxelles. Clădirea actuală, de pe rue Wiertz (Spinelli) era doar în şantier, fiind dată în folosinţă cam prin 1998. Şi ce drum era atunci până în capitala comunitară!

Nici vorbă de avion, trenul era rege în acea perioadă. Înarmat cu un bilet de o lună, Interel, am pornit pe calea Europei, iar după vreo 5 trenuri schimbate şi 24 de ore eram în Bruxelles, evident după obţinerea vizei. Descopeream atunci Uniunea Europeană de la kilometrul zero, într-un Bruxelles care te cucereşte fără să îţi dai seama de ce.

Şi nu vă închipuiţi că cele 21 de zile de ploaie au fost plăcute, dar tot acel sistem clădit în jurul simbolului european e copleşitor, îţi dă forţa de a continua. Bruxelles-ul, o capitală a contrastelor, este extrem de animat, mai ales în perioadele de vacanţă când, pe străzi, în localuri şi magazine, întâlneşti turişti din toate colţurile lumii.

Localurile oferă posibilităţi variate de alegere, din diferite culturi gastronomice, de la fructele de mare specifice întregii ţări, la bucătărie grecească, italiană, chinezească, turcească sau marocană. Muzica străzilor sau a pub-urilor îţi va aminti şi ea că te afli într-un oraş unde poţi regăsi unul dintre cele mai mari mozaicuri culturale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: