luni, 3 martie 2014

Diplomaţia germană pe teren britanic


Vizita cancelarului german la Londra a vizat pe lângă onoarea relativ rară de a se exprima în fața celor două camere reunite ale parlamentului britanic, şi aceea de a lua masa împreună cu premierul David Cameron și ceaiul cu Regina Marii Britanii.

Deşi s-a bucurat de o primire la nivel înalt, dând dovadă şi de această dată de diplomaţia care o caracterizează, Angela Merkel a precizat că britanicii nu trebuie să se aștepte ca Germania să sprijine o reformă fundamentală a tratatului UE.

Oricum, e foarte adevărat că nimic nu garantează realegerea lui Cameron în urma legislativelor din mai 2015, ceea ce ar putea determina ca referendumul promis nici măcar să nu mai aibă loc. Conform Le Monde, “relațiile germano-britanice rămân, totuși, unele foarte bune, chiar contrastante cu cele pe care David Cameron le întreține cu preşedintele Franţei”.

Fără un mesaj categoric, cancelarul german spunea în discursul său de la Londra că este “nevoie de o Marea Britanie puternică, cu o voce puternică în interiorul Uniunii Europene. Dacă vom avem acestea, vom fi în măsură să facem modificările necesare în beneficiul tuturor”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: