joi, 6 martie 2014

Dan LUCA – în direct la Digi24 despre criza din Crimeea


Pentru câteva zile la Bucureşti, am avut ocazia de a onora invitaţia lansată de Luca Niculescu, şi am intrat din nou în direct la emisiunea “Imparţial”, transmisă joi seara de la ora 22:00 de Digi24. Aprinsele subiecte tratate în platou au fost situaţia din Crimeea, dar şi o reamintire a evenimentelor din 6 martie 1945, data instaurării regimului comunist în România.

Apropo de Crimeea şi ultimele 100 de zile în Ucraina, subliniam că trebuie să privim situaţia global, evident în contextul în care Rusia este “sancţionată” de Europa. Dar avem nu doar Rusia, ci şi SUA, NATO, Uniunea Europeană şi state europene, iar în ceea ce priveşte România, este vorba de o situaţie delicată, noi avem proximitatea cu Ucraina, dar şi cu Republica Moldova.

Trebuie să vedem acest ricoşeu UE-Republica Moldova, şi ce poate România să facă pe fondul acordului de asociere pregătit încă din noiembrie anul trecut, care va genera până la urmă şi un ajutor financiar. Ajutorul pe care Uniunea Europeană se pregăteşte să îl ofere Ucrainei este o oportunitate şi pentru România, ca partea a acestui ajutor, prin posibilitatea oferirii de consultanţă. Firmele româneşti se pot adresa guvernului şi să se găsească variantele în care se pot implica. Totodată vedem că premierul moldovean este primit la Casa Albă, dar vine foarte des şi la Bruxelles.

De ce sprijinul de la Uniunea Europeană este mai important? Pentru că intervine complexitatea relaţiilor dintre Rusia şi - de exemplu - Germania, care au acorduri şi depind oarecum una de cealaltă, pe de o parte fiind vorba de tehnologia din Germania indispensabilă Rusiei şi resursele din Rusia, atât de necesare Germaniei.

Ucraina se raliază foarte puternic, şi dacă în ultima perioadă am asistat la evenimente dinamice, cred ca în următoarele două săptămâni acestea se pot intensifica.

Revenind la instaurarea regimului comunist în România, subliniam cât este de importantă asumarea trecutului istoric pentru a înţelege şi a aprecia ce se întâmplă acum, ce e cu Uniunea Europeană, sau cu NATO, şi felicit încă o dată pe această cale Digi24 pentru iniţiativele de a readuce în dezbatere evenimentele de atunci.

Dan LUCA / Bucureşti

Niciun comentariu: