sâmbătă, 1 martie 2014

Dezbateri televizate înaintea europarlamentarelor


Candidaţii din partea marilor familii europene la şefia Comisiei, s-ar putea confrunta în cadrul unor dezbateri televizate, în săptămânile dinaintea alegerile UE programate pentru perioada 22-25 mai, aşa cum propunea Barroso, preşedintele actual al Comisiei Europene. “Personalizarea și politizarea campaniei electorale va stimula prezența la vot și servesc în a aprofunda legitimitatea democratică a Uniunii Europene", a declarat europarlamentarul liberal Andrew Duff într-un interviu recent realizat de EurActiv.

Observaţia lui Simon Hix, profesor de politica europeană la London School of Economics (LSE) mi-a atras atenţia: “aceste personalități vor câștiga importanță politică în lunile următoare, dar dezbaterile ar putea aduce, de asemenea, o altă valoare campaniei, astfel, alegătorii și mass-media au nevoie acum de a vedea o diferență între acești candidați, toţi cu ideologii euro-federaliste”. Politicile vizează alegerea direcției viitoare pentru UE, a explicat profesorul.

Dezbaterile sunt acum foarte frecvent asociate cu modul în care se derulează campania prezidenţială din America. Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, sublinia că "întreaga campanie devine mai pan-UE și mai politică pentru că avem programe comune și prioritățile UE pentru a le dezbate”. “Acest lucru este în interesul cetățenilor”, completează el.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: