marți, 20 mai 2014

2009, 2014 – Ce s-a schimbat în comunicarea europeanã?

In ultima lunã, am avut onoarea de a fi în sală la doua din cele trei dezbateri, televizate, între candidaţii la şefia Comisiei Europene. 

Atât la Maastricht şi Florenţa, cât şi la Bruxelles la întâlnirea din sala de Plen a Parlamantului European, discursurile au evidenţiat necesitatea îmbunătăţirii modului în care se desfăşoară alegerile europene, pe ideea alegerii preşedintelui Comisiei de către popor şi nu de către lideri naţionali. Totul, cu o concluzie generală că este nevoie de refacerea legăturii instituţii europene – cetăţeni, pentru recâştigarea legitimităţii şi încredere în Uniunea Europeană, într-o Europă a cetăţenilor.

Se cam confirmă ceea ce spuneam acum câţiva ani, după ce am văzut rezultatele alegerilor europene anterioare, cele din 2009. Cetăţenii din toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să vadă mai clar platformele politice la nivel european şi astfel să aibă o oportunitate mai bună să-şi exprime opţiunea (votul) între Stânga Europeană şi Dreapta Europeană, într-o manieră din ce în ce mai democratică.

Dar ar fi minunat înainte de toate, să putem pune în aplicare ceea ce se propunea încă din 2009 apropo de alegerile primare - cetăţeanul să fie invitat să voteze o persoană, mai degrabă decât grupuri de partid, pentru că este un pic prea tehnic pentru a înțelege această variantă electorală.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: