sâmbătă, 10 mai 2014

Sistemul românesc de sănătate poate deveni european?


Începând din mai, când va exista punct naţional de contact, românii vor avea dreptul la asistenţă medicală în aproape orice ţară europeană, cu decontarea ulterioară a serviciilor la preţul din România.

Dacă sistemul de asigurări suportă o parte din costurile tratamentului sau chiar tratamentul integral, oficialii din sistem anunţă de la bun început că nu acelaşi lucru se va întâmpla în privinţa decontării serviciilor de cazare şi sau a costurile călătoriei, care rămân în sarcina asiguratului, indiferent dacă acesta suferă sau nu de vreo dizabilitate fizică, se mai arată în noua lege.

Nicu Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a subliniat că odată cu implementarea directivei, România ar putea atrage, la rândul său, pacienţi din statele europene, cel puţin pe anumite specialităţi medicale.

Având calea deschisă pentru pacienţii din străinătate, dar şi pentru atragerea fondurilor europene în acest sector, poate şi preocupările pentru îmbunătăţirea condiţiilor în unităţile medicale de stat vor fi altele. Astfel, avantajele ar urma să fie simţite de către toţi pacienţii români.

Dan LUCA/ Bruxelles

Niciun comentariu: