marți, 20 mai 2014

Dan LUCA – articol în Calea Europeană – Calea “temelor mărunte” în UE

Marţi, 20 mai, am avut ocazia de a descrie cititorilor publicaţiei “Calea Europeană” ce presupune legislaţia europeană, şi influenţa deciziilor luate la Bruxelles asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

Redau în continuare acest material, în forma integrală:

........
De multe ori spunem că Bruxelles-ul e important căci acolo de decide peste 75% din legislaţia aplicabilă în întreaga Europă. Acest factor e utilizat uneori şi în alegerile europene, ca motivaţie de a trimite acolo cei mai bine pregătiţi europarlamentari, care, în varianta românească de campanie, să “apere România”, să o “ridice”, să “bage Europa în fiecare casă” sau să fie, pur şi simplu, “eurocampioni”.

Această cifră însă are atât o semnificaţie cantitativă cât şi calitativă: nu înseamnă doar că ¾ dintre legile europene, aleatoriu, sunt decise la Bruxelles, şi restul de un sfert rămân la Bucureşti. Ȋnseamnă că teme mari precum politica comercială, agricolă, energetică, sunt decise acolo, în comun, de noi, europenii, rămânând ca teme gen fiscalitatea, educaţia, politica de tineret, sănătatea, să cunoască mai degrabă o aplecare naţională. Ȋnsă, şi în aceste din urmă teme, aparent “mărunte”, dar de fapt foarte importante în viaţa noastră de zi cu zi ca cetăţeni europeni, deciziile se vor lua, în anii care vin, din ce în ce mai coordonat, la Bruxelles, tinzând spre o apropiere decizională din ce în ce mai mare.

România este a şaptea ţară ca număr de reprezentanţi la Bruxelles, şi trebuie să dubleze numărul de influenţă efectivă în oraş. Asta înseamnă o combinaţie de ambiţie individuală de afirmare şi de cunoaştere şi promovare a interesului colectiv. Or, dacă începem să ne mobilizăm pentru dosare mari, precum agricultura, unde avem şi comisarul european, vine momentul să ne uităm cu mai multă atenţie şi la temele aparent mai mărunte, dar cheie: dezbaterea cu privire la federalism va influenţa şi temele aparent “mărunte” căci va da o forţă de atracţie a lor în sfera comunitară. Alte teme aparent mărunte, precum protectia consumatorilor, vor fi cheie în lunile şi anii care vin, iar acolo o piaţă de 20 milioane de locuitori ar trebuie să îşi spună cuvântul. Depinde numai de noi depăşirea mentalităţii de stat candidat şi promovarea unei voci puternice la Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: