miercuri, 14 mai 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – „Energia europeană şi potenţialul românesc”

Energia este un dosar care se poziţionează evident printre priorităţile Agendei Europene, iar România are şanse de a se remarca la acest capitol, prin profilul favorabil pe care în are. Pe acest subiect în axam recenta intervenţie în ziarul Prahova.

Redau mai jos articolul publicat miercuri, 14 mai:

................

Susţinerea venită din partea Franţei pentru propunerea premierului polonez Donald Tusk de constituire a Uniunii Europene a Energiei, ceea ce ar determina, printre altele, înfiinţarea unei entităţi comune care să asigure aprovizionarea cu resurse energetice a tuturor celor 28 de state membre, a dat naştere la noi dezbateri la nivel european.

Ca şi cadru general, era lesne de estimat că energia europeană va domina agenda europeană încă înainte de criza ucraineană. La European Business Summitul din primăvara lui 2013, elementul central a fost cel al energiei şi al preţului acesteia. Şi, istoric vorbind, să ne reamintim de Tratatul de la Paris din 1951, baza constituirii Uniunii Europene, ce tot pe fond energetic a fost semnat (Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului).

Personal, am vizitat de vreo 10 ori Varşovia în ultimii 3 ani şi constat că se discută teme europene cu mare interes. Sectorul privat este implicat în dezbaterile despre politicile europene, dar totodată, este importantă poziţionarea comisarului polonez, Radoslav Sikorscki - ministrul de Externe al UE. Să nu uităm că da, într-adevăr, Germania este un actor economic extrem de important în UE, iar Polonia joacă perfect în Triunghiul Weimar, alături de Franţa şi Germania.

Trebuie să mă opresc şi asupra României. Dacă Polonia este văzută ca a 6-a putere europeană, şi joacă tare, nu acelaşi lucru se poate spune despre România, care nu îi urmează la acest capitol. Din păcate, nu avem în discursul public – politic – din România o abordare inclusivă. Vorbim încă de noi şi ei – România şi UE. Impactul prezenţei româneşti este încă insular, nesustenabil.

Sectorial, România joacă. În dosarul Energiei stăm bine. Centrul Român al Energiei organizează evenimente cu vizibilitate la Bruxelles, următorul fiind programat pentru 10 iunie 2014. Insist pe potenţialul energetic al României, şi chiar pe posibilitatea obţinerii unui mandat de comisar european în acest dosar.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: