vineri, 9 mai 2014

Simbolul european la raport !

Astãzi este Ziua Europei ! Normal, despre sãrbatorit nu vom vorbi decât de bine, dar câteva semnale sunt bine de tras.

Criza financiarã prelungitã, somajul ridicat în rândul tinerilor, conflictul din Ucraina, vociferãrile euroscepticilor, ne introduc într-o atmosferã de parcã nu ne mai arde de baloane albastre şi desene pe asfalt ca pe ˝vremuri˝.

Europa se schimbã, cetãţeanul trece de la faza de validare a zâmbetului forţat al preşedintelui Barroso cãtre privirea de fier a doamnei Merkel. Cãci parcã, dupã pace şi linişte, merite incontestabile atribuite Uniunii Europene, lumea traieşte într-o realitate durã, în care trebuie sã-ţi gãseşti un servici, sã lucrezi de dimineaţa pânã seara, sã plãteşti facturi şi taxe, sã ai grijã de viitorul copiilor.

Simbolistica europeanã evolueazã. Iar dacã pânã acum, din punct de vedere comunicaţional, când vorbeam de interacţia UE-cetãţeni, aveam o abordare de tip ˝diplomaţie publicã˝, intrãm acum în dimensiunea ˝responsabilizare şi comunicarea cu proprii cetãţeni˝.

Dar azi sãrbãtorim Europa, o Uniune ai caror lideri sunt în aceste zile la Florenţa, pentru ˝The State of the Union˝, eviniment care va culmina de la ora 18:30 (19:30 în România) cu o nouã dezbatere, dupã cea de la Maastricht, a celor care îşi propun sã câştige Presedenţia Comisiei Europene !

La Multi Ani, Europa ! La Multi Ani, europeanule !

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: