miercuri, 21 mai 2014

Posibilă criză instituţională europeană după alegeri

Doar câteva ore ne mai despart de alegerile europene, de fapt încă o dată ˝28 alegeri naţionale˝ cu iz european. Cine va câştiga? Cine va pierde?

Dacă este să dăm crezare sondajelor de opinie sunt 3 chestiuni care le putem anticipa încă de acum:
  • Egalitate aproape perfectă între centru-stânga şi centru-drepta (Stânga câştigă însă teren faţă de precedentul scor din 2009);
  • Euroscepticii îşi triplează scorul electoral;
  • Alegerile europene speram să conteze la nominalizarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene.
La nivel european, există o luptă strânsă între Partidul Popular European şi Partidul Socialiştilor Europeni. Un sondaj recent dădea 28% către centru-drepta şi respectiv 27% pentru centru-stânga. Ceea ce este clar că nici un partid politic nu va avea majoritatea, dar asta nici nu contează foarte mult. Să nu uităm că în Parlamentul European nu există putere şi opoziţie, ci alianţe tactice. Asta explică printre altele de ce, conform statisticilor, în Parlamentul European în 60% din cazuri grupul S&D (social-democraţii) şi Grupul PPE (popularii europeni) au votat la fel.

La nivel european, euroscepticii îşi vor confirma probabil avansul, urmând să obţină aproape o sută de fotolii din cele 751, de trei ori mai mult decât în actuala conformaţie a Parlamentului European. Dar această mişcare este foarte eterogenă, cu partide de extremă dreapta precum Frontul Naţional din Franţa sau PVV din Olanda, ultra-nationaliştii Jobbik din Ungaria sau naziştii de la Zorii Aurii din Grecia, dar şi partide populiste precum Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia. Cu siguranţă însă vom avea un grup parlamentar sustenabil al euroscepticilor, ceea ce este o noutate.

Iunie este o lună a negocierilor instituţionale la Bruxelles. Se discută despre preşedintele Parlamentului European, preşedintii comisiilor parlamentare (ex. energie, mediu, etc), şefii de grupuri politice, vicepreşedinţi de Parlament European.

Nouă este şi discuţia (sugestia de fapt) despre nominalizarea Preşedintelui Comisiei Europene – în premieră europeană. Am văzut dezbaterile televizate, în special cele de la Maastricht, Florenţa şi Bruxelles – Estul continentului a lipsit cu desăvârşire! Martin Schulz şi Jean-Claude Juncker vizează victoria şi nominalizarea, Guy Verhofstadt crede într-un compromis belgian – adică el este candidatul confortabil pentru toată lumea. Verzii Ska Keller şi José Bové au interes de PR transfrontalier, pentru a ajuta partidele verzi din ţările europene în a intra în Parlamentul European. Grecul Tsipras dă bine la dezbaterea europeană, dar – pragmatic – îl va sprijini pe Schulz, cel mai aproape doctrinar.

Poza este însă şi mai complicată, şansele că unul dintre candidaţi să fie nominalizat ca şi Preşedinte al Comisiei Europene de către Consiliu este de 50%. Se vorbeşte de ˝candidatul nominalizat˝. Un nume vehiculat Christine Lagarde, şefa FMI. Să vedem însă cine va invinge – decizia finală în primul plen al Parlamentului European – din prima săptămână din iulie. Şanse: doar 50% pentru unul dintre candiaţi. Sperăm să nu avem o astfel de “palmă dată democraţiei”, fiindcă va urma un blocaj între Parlament şi Consiliu pe aceastã temã.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: