miercuri, 27 februarie 2008

Cum joacă Belgia în Uniunea Europeană?

Locuiesc de 11 ani în Belgia, mai precis în Bruxelles-ul european. Găsesc formidabil cum a reuşit acest “oraşel” să se adapteze şi “să se deschidă” structurii comunitare. Să găzduieşti sediul principalelor instituţii europene şi “armata” lobby-ului european pare o adevărată probă de foc. Belgienii au privit-o însă ca pe o oportunitate. În prezent Uniunea Europeană este o adevărată “industrie” locală. Astfel a ajuns regiunea Bruxelles pe podiumul dezvoltării în UE, după “bogatele” Londra şi Luxemburg. Da, este acelaşi clasament cu analiza a 268 de regiuni europene, în care regiunea de Nord-Est din România este ultima.

Sectorul de afaceri belgian se adaptează oportunităţilor europene. European Business Summit (EBS) este poate cea mai vizibilă expresie a beneficiului proximităţii geografice. Patronatul belgian (FEB), mai concret Divizia de Relaţii Internaţionale, a propus patronatului european (BusinessEurope) organizarea în Bruxelles a unui eveniment de referinţă pentru industria europeană. Prima ediţie a avut loc în anul 2000, iar de atunci la doi ani, organizatorii au încercat să impună un eveniment supranumit “Davos-ul european”. Afacerea a prosperat, şi de aceea EBS este un eveniment anual începând din 2006. Câteva idei despre această manifestare: 2.000 de participanţi, 10 comisari europeni, câteva zeci de parlamentari europeni, câteva sute de CEO de companii şi câteva zeci de ziarişti europeni, toate la un buget de peste două milioane de euro.

Am avut onoarea să particip încă din 2002 la EBS-uri şi experienţa acumulată cu astfel de ocazii e deosebită. Când te gândeşti că la noi patronatul român se luptă în a arăta comunităţii de afaceri că UE este importantă şi că este bine ca din când în când să mai existe ceva “policy papers” româneşti despre legislaţia sectorială europeană...

Creativitate şi inovaţie pe orice sector! Acesta este şi subiectul anului european 2009. Poate nu este rău ca şi România să iasă cu ceva din anonimat la anul, cu ceva plăcut. De ce nu chiar un Balcan Business Summit – congres anual organizat la Bucureşti?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: