duminică, 4 februarie 2018

Bruxelles european, context românesc: 11 noi subiecte

Acum o lunã, în mesajul Subiecte de urmãrit în 2018 (10 în UE şi alte 10 în România) creionam cele mai importante 10 subiecte de pe harta politicã europeanã, dar şi alte 10 teme de urmãrit în spaţiul public românesc.

Care sunt principalele noutãţi acum, la început de februarie 2018?
  1. Întalnirea anualã de la Davos (48th World Economic Forum Annual Meeting) a confirmat “UE-27 și zona euro au surprins economiștii cu o revenire mai puternică decât cea preconizată, iar prognozele arată o continuare a acestei tendințe în viitorul apropiat”. Ca urmare, sectorul de afaceri e mai relaxat, aşa cum mi-a confirmat CEO-ul de la Pernod Ricard, aflat la Bruxelles acum câteva zile.
  2. Angela Merkel se apropie de coaliţia cu SPD-ul lui Martin Schulz, el însuşi candidat ca Ministru de Externe al Germaniei. Totuşi, o prognozã interesantã. Angela Merkel nu îşi va încheia mandatul, lãsând locul de Cancelar dupã doar doi ani colegei de partid Ursula von der Leyen, actualul Ministru al Apãrãrii din Germania.
  3. Nici Emmanuel Macron nu e pasiv la pozitionarea europeanã. Gurile rele spun cã existã deja o înţelegere cu Germania ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene sã fie Michel Barnier, fost comisar european şi actualul negociator pe Brexit din partea Comisiei Europene. Iar ca povestea sã fie şi mai credibilã, sã nu uitãm cã domnul Barnier a fost al doilea candidat în alegerile primare EPP din 2014, câstigate de actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
  4. Iar ca Germania sã câştige ceva din înţelegerea cu Franţa, vã propun sã ghiciţi din ce ţarã va veni viitorul preşedinte al Bãncii Centrale Europene, dupã ce Mario Draghi îşi va încheia misiunea în 2019?
  5. Matteo Renzi pierde teren în pregãtirea alegerilor parlamentare din martie 2018. Surse din Parlamentul European confirmã tensiuni puternice cu tinerii din Partidul Democratic Italian, cei care l-au propulsat pe Matteo ca premier acum câţiva ani. Ultimul sondaj de opinie confirmã clar aceastã cãdere. Silvio Berlusconi are acum 81 de ani. Sã fie acesta numele viitorului premier italian?
  6. Preşedinţia bulgarã a Uniunii Europene a început şi lucrurile nu sunt roz. Ideea de a coordona acţiunile de la Sofia nu prea prinde la dinamica capitelei europene… Atenţie România!
  7. “Mişcãrile” lui Donald Trump au un efect enorm asupra politicii europene. Recentele mesaje confirmã viitoarea relaţie a Statelor Unite cu Marea Britanie, dar şi o apropiere a Uniunii Europene de Japonia. Asteptãm anul acesta semnarea EU-Japan Economic Partnership Agreement (EPA).  

Pe plan mioritic, am avut din nou dinamicã:
  1. PSD-ul continuã sã fie partidul monolit în jurul actualului preşedinte Liviu Dragnea. Recenta schimbare a premierului confirmã aceastã ipotezã.
  2. La “aranjamentul” de ieşire a Marii Britanii din UE, România a mai câştigat un europarlamentar. Vom avea 33 dupã alegerile din mai 2019.
  3. Pregãtirea Preşedinţiei europene a României prinde deja contur. Avem logo, avem paginã oficialã.
  4. Politica externã a României continuã însã sã fie un balet între relaţia cu Statele Unite (cu subiecte grele precum Ierusalimul) şi cea a integrãrii europene (mai ales în contextul poziţionarii Grupului de la Visegrad). Recenta declaraţie a ministrului de Extern român pune pe jar Uniunea Europeanã, după ce acesta a susţinut că legarea fondurilor europene de statul de drept în Polonia şi România ar constitui ”o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

Început furtunos de an... sã vedem continuarea.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu: