luni, 21 martie 2022

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Ucraina, România şi autonomia europeanã”


 

Astãzi am publicat un nou material în Ziarul Financiar, o analizã a situaţie din Ucraina în perioada 2014 - 2022.

 

 

Acum 8 ani, publicasem un articol în Ziarul Financiar despre cum ne-a schimbat situația din Ucraina. Recitind acel material acum, costat predictabilitatea de acțiune a principalilor actori implicați.

 

Așa cum știm, criza a escaladat enorm în ultima lunã, iar populația ucrainiană trăiește un coșmar existențial. Europa se mișcă în continuare mai încet decât SUA în relaționarea cu Rusia. Proximitatea geografică și întrepătrunderea politico-economică nu este totuși o scuză în a tolera o invazie care amintește mai mult de secolele trecute decât de prezent. În Vestul continentului s-a creat o mișcare fantastică pentru a sprijini Ucraina, dar și țările din Est, aflate în prima linie a recepţionãrii de refugiaţi. Simpatia este inspirată din valorile societății europene, dar este accentuată și de un sentiment de vinovăție față de poporul ucrainean.

 

În al doilea rând, efectul asupra mediului internațional nu a evoluat din punct de vedere al Organizației Națiunilor Unite, sistem blocat prin vetoul în Consiliul de Securitate de care dispun SUA, China şi Rusia. Fără doar și poate, NATO s-a resuscitat, SUA realizează importanţa unei poziţionări în forţă  faţă de Rusia, iar China este prudentă, aşteptând ca un terţ că ceilalţi doi - Vestul şi Rusia - să se slăbească reciproc. Reapare și eterna problemã a operatorilor în materie de energie din afara Europei, curtaţi de o nouă clientelă (pentru LNG - liquid natural gas - şi nu numai).  

 

În al treilea rând, ce înseamnă rãzboiul din Ucraina pentru România? Înseamnă, ca orice criză, atât pericol cât şi oportunitate. Pericol nu atât pentru graniţa noastră (să nu uităm de miza articolului 5 din carta NATO), cât pentru legătura noastră frăţească cu Republica Moldova, care este expusă, chiar dacă nu la fel de puternic ca şi Ucraina. Oportunitate, căci arătăm că trecem cu brio botezul de țară europeană responsabilă. Să remarcăm în acest context și schimbarea de abordare a Bruxelles-ului față de guvernul polonez, care prin utilizarea NATO face parte acum din nucleul dur european. Pentru România, greul de abia acum urmează, dar avem un potențial real de succes. Politica de apărare europeană, integrarea refugiaților ucrainieni, aprovizionarea energetică, resursele minerale, politica agricolă comună, dosarul Schengen, bugetul euro trebuie să fie pietrele de temelie pentru o abordare de succes. Multe dintre aceste teme fac deja parte din planul de autonomie strategică europeană, deci momentul este perfect.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: