miercuri, 31 august 2022

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Dilemele comunicãrii europene”


Astăzi, 31 august 2022, am publicat un nou material în Ziarul Financiar

 

O analiză a situației europene actuale din perspectiva comunicării și percepţiilor este binevenită. La criza financiară din 2008, Comisia Europeană a preferat neimplicarea, explicând tehnic că economia este de competența statelor membre.

 

În 2020, după o ușoarã ezitare, executivul european a fost în prima linie a pandemiei, chiar dacă se putea “ascunde” din nou invocând că politica de sănătate nu întră în atribuțiile palierului european. S-a jucat însă cartea implicării, atât pe dosarul măștilor, cât și pe cel a achiziţionãrii vaccinului. De apreciat a fost și lidershipul pe planurile de reziliențã și relansare economică.

 

Războiul din Ucraina a aruncat Uniunea Europeană într-o nouă criză, chiar dacă impactul este încă greu de estimat. Neavând o politică de apărare comună în adevăratul sens al cuvântului, UE a arătat dezechilibrată și slabă, intrând (din fericire) rapid sub umbrela protectoare a Statelor Unite ale Americii. Coordonarea europeană pe dosarul rus a fost clădită treptat, așa cum s-a putut, cu discuții complexe care pun în continuare multe întrebări despre unitatea de monolit a continentului.

 

Prețul energiei este practic criza actuală, iar Uniunea Europeană trebuie să fie la butoanele de control. Desigur, unele țări membre joacă pragmatic, chiar la profit, iar prin taxele impuse doresc să umple bugetele naționale răvășite de criza Covid-19. Scuzele multor guverne se axează pe războiul din vecinătate, iar dacă cetățenii se plictisesc de acest argument pot să dea vina din nou pe UE pentru situația de față.

 

Se așteaptă mult de la acestã toamnã și este de urmărit jocul Ursulei von der Leyen din punct de vedere al comunicării cu cetățenii. Carismatică cum este, președinta Comisiei Europene va utiliza cel mai probabil intervenția State of the Union din Parlamentul European din 14 septembrie 2022 ca pe o nouă rampă de lansare. Desigur, există două dosare care trebuie atinse: cel al Conferinței asupra viitorului Europei și cel al Anului European al Tineretului. Ambele au fost punctele forte ale discursului ei de acum un an, dar rezultatele de până acum au fost profund dezamăgitoare. Se așteaptă multe în legătură cu actuala criză energetică și sperăm că UE se va implica din nou. Mișcările civice de revoltã, cum ar fi Don’t Pay UK, au început să-și găsească teren și în Europa și pot provoca schimbări majore în structurile actuale.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: