joi, 23 ianuarie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova - „Motoarele” reindustrializării încep să se învârtă”


În corespondenţa transmisă joi, 23 ianuarie, ziarului Prahova, am atras atenţia asupra faptului că România are un foarte bun profil şi un real potenţial de a urma direcţia spre care se îndreaptă Uniunea Europeană în general, în sensul reindustrializării.

Puteţi citi mai jos sugestiile mele:

........

Criza economico-financiară ne-a învăţat multe. Şi pe noi românii, dar şi pe europeni, în general. De aici, din capitala Europei, am încercat să transmit acasă pulsul Bruxelles-ului de fiecare dată când am observat o reorientare pe anumite sectoare, un semnal de alarmă în a ne opri puţin şi a analiza dacă nu cumva ne îndreptăm într-o direcţie greşită.

Desigur, agricultura e importantă, contribuind de altfel mult şi la creşterea noastră economică bună, ca stat membru UE, dar industria e cheia, şi după alegerile din mai 2014, Uniunea Europeană se va apuca serios de reindustrializare. Cât de mult contează asta pentru România? Contează - şi trebuie să conteze, căci nu putem depinde doar de agricultură; e important să folosim acest proces ca şi oportunitate, nu ca şi pericol.

Comisia Europeană vrea să reia industrializarea europeană pe patru mari piloni: investiţii în inovaţie, condiţii mai bune de piaţă, acces la capital şi crearea de abilităţi/îndemânări. Spre deosebire de alte declaraţii cu privire la politica industrială, incluse în strategia de la Lisabona şi în iniţiativa Europa 2020, cea mai recentă declaraţie a executivului european marchează şi liniile de acţiune prioritare, precum tehnologiile “curate” de producţie, construcţiile sustenabile, vehicule curate şi eficiente energetic, precum şi grid-uri inteligente în materie de energie.

Tendinţa de dezindustrializare din ultimele decenii nu este specifică doar României, ci şi altor ţări est-europene. Dacă până acum ne-a speriat gândul la “industrializare”, trebuie să scăpăm de această fobie, total greşită. Concluziile intenselor dezbateri pe acest subiect au reliefat clar că fără o industrie puternică nu se poate avea un viitor economic. Nu dăm dovadă de lipsă de modestie afirmând că România poate deveni un lider în plan regional şi o voce puternică la Bruxelles, cu un mare potenţial în domeniul energetic şi al tehnologiei. Talentul uman de care dispune, respectiv capacitatea sa de producţie, o recomandă. Totodată, orice (re)industrializare nu se poate face detaşat de sectorul privat. Acest proces trebuie să includă atât patronatele române, cât şi investitorii străini, fie ei din vest sau din est. Oportunităţile de investiţii trebuie stimulate, iar ultimul summit, cu China, la Bucureşti, fiind dovada faptului că «se poate».

Am insistat mult pe a avea o voce puternică la Bruxelles, masa la care se joacă şi cele mai bune cărţi, aici se alocă fonduri pentru marile proiecte europene. Iar seriozitatea faţă de parteneri, atât în plan naţional, cât şi european, este o condiţie esenţială. În altă ordine de idei, este necesar un dialog eficient între actorii industriali şi factorul politic. Desigur, situaţia din România nu e perfectă şi categoric poate fi îmbunătăţită, dar demersurile guvernamentale de stimulare a investiţiilor străine, de stabilizare a mediului economic, şi de încurajare a dezvoltării industriilor energiei şi IT&C trebuie susţinute transpartinic, fiind în interesul naţional.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: