marți, 21 ianuarie 2014

Dan LUCA – interviu Ziua de Cluj – “Ce pregăteşte PSD pentru postul de comisar european”


Ziua de Cluj publica marţi, 21 ianuarie interviul realizat de Titus Crăciun, cu ocazia vizitei mele la Cluj. Am subliniat prin răspunsurile la aceste întrebări, faptul că România are un foarte bun potenţial pentru a plasa oameni de valoare în funcţii europene, pe portofolii strategice, cum ar fi cel energetic.

Redau şi în continuare materialul integral:

..........

Social democratul de la Bruxelles crede că o comasare a alegerilor pentru Parlamentul European cu referendumul pentru modificarea Constituţiei României nu ar stârni nemulţumiri în cadrul Uniunii Europene.

Care sunt recomandările Comisieie Europene referitoare la suprapunerea alegerilor pentru Parlamentul European (PE) cu un referendum naţional, aşa cum se intenţionează să se desfăşoare în România în luna mai?

Am observat declaraţia purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene care a spus că nu este nici un fel de problemă, este o chestiune de politică internă. Să ne amintim că nu e prima oară când se comasează: şi în 2007, la propunerea preşedintelui Băsescu, a fost organizat un referendum pentru un anumit subiect, deci nu văd nici un fel de problemă. Eu cred că va avea un efect benefic această comasare, va fi o motivare mai mare a membrilor şi activiştilor de partid, din toate părţile, pentru a aduce oameni la vot, pentru a se atinge o prezenţă la vot de 50% plus unu. Cel mai probabil, cel care va vota la referendum va vota şi la alegerile europarlamentare. Să nu uităm că prenţa la vot a fost scăzută şi la alegerile pentru PE şi în 2007 şi în 2009. Dacă ai, în schimb, un scor mare de participare, arăţi astfel suportul pentru proiectul european din partea cetăţenilor, de aceea cred că e benefică o astfel de comasare.

Dar ar fi un suport oarecum falsificat...

Nu cred. Atât timp cât este legal şi nu influenţează, nu văd de ce ar deranja. În Elveţia se organizează referendumuri tot la două săptămâni; aceasta este structura ţării. Eu cred că astfel de consultări a populaţiei sunt bune şi nu doar în subiecte de polarizare, de demisie ori nu a unui preşedinte. Deci în momentul de faţă nu a fost şi nici nu cred că va fi vreun semnal din partea forurilor europene referitor la această comasare. Şi Uniunea Europeană vrea o participare cât mai bună la votul pentru PE.

Care sunt pericolele care vin din zona radicală pentru viitorul Parlament European?

Este un pericol pe care puţini îl văd, pentru că e foarte dificil de anticipat, pentru ar fi vorba de 28 de mişcări naţionale. Acest pericol îl putem afla în seara zilei de 25 mai, când vom trage linie şi vom vedea cum s-a votat în fiecare ţară. Atunci vom putea avea surprize neplăcute să vedem că 20-25% din deputaţii aleşi au un mandat radical antieuropean, unii chiar declarativ: „Suntem în Parlamentul European pentru a distruge construcţia europeană". Probabil se vor şi asocia într-un grup politic, care, cu siguranţă, nu va ajuta această construcţie europeană. Şi veţi spune „Ce se poate face?". Încă se mai pot face multe lucruri, îm special din partea partidelor politice tradiţionale. Acum e momentul pentru a da un mesaj fără şovăială: UE e un proiect reuşit, putem să îl schimbăm pe parcurs, putem să îl îmbunătăţim, dar să-i lăsăm pe alţii să vorbească şi să iasă rău e o greşală. Acum e momentul adevărator lideri naţionali şi europeni să iasă public, să se expună, să abordeze şi subiectele delicate. Dacă nu, aceste subiecte vor fi trecute cu vederea şi extremiştii vor câştiga.

Dar aceeaşi retorică politică o folosesc şi radicalii: „Acum este momentul ca vechea construcţie europeană şi vechile structuri partinice să fie înlocuite cu altceva". E şi o retorică a schimbării specifică crizelor economice.

Sigur că pe baza unor astfel de mesaje antisistem, unii au reuşit să intre în PE şi să ajungă chiar la guvernare. Dar nu ajută nicicum o guvernare. Oamenii cu bun simţ, oamenii echilibraţi văd că nu este decât o bălăcăreală în presă iar promisiuni de genul „Vom schimba! Toată lumea la puşcărie, noi suntem justiţiarii" nu vor ajuta. Va fi doar o criză politică ce va accentua această criză economică, iar populaţia va simţi şi mai puternic. Vedem cum acum se accelerează tot felul de măsuri care grăbesc ieşirea din criză, se merge tot mai departe spre o Europă federală responsabilă, care poate să ajute, care avea mecanismele care să ajute cetăţenii. În momentul de faţă, prerogativele Bruxellesului şi ale structurilor europene sunt foarte mici. În momentul de faţă, UE e structurată în aşa fel încât prerogativele prinbcipale sunt încă la îndemâna ţărilor membre. De aceeea unii lideri cer mai multă responsabilitate.

La nivelul viitoarei Comisii Europene, ce nume româneşti se vehiculează? Deocamdată avem un comisar, la Agricultură: Dacian Cioloş.

Domnul Dacian Cioloş face o treabă extraordinară. Este un tehnician care ştie să ducă la capăt un proiect foarte complex, cel al reformei agricole. În ceea ce priveşte Comisia, la momentul de faţă procedura e că fiecare ţară trebuie să facă o nominalizare. În cazul României, guvernul face o nominalizare, deci acel politican va proveni din spectrul majorităţii. Desigur, preşedintele României trebuie să îl aprobe, deci are un drept de veto. La nivelul PSD ar fi patru variante. Chiar Titus Corlăţean, ministrul de Externe, care este are în competenţă acest dosar european, a spus că ar fi patru soluţii. Fără a avea informaţii de culise, acestea pot fi: unu- o dublare a mandatului lui Cioloş la Agricultură, dar este puţin probabilă având în vedere că, de regulă, Uniunea Europeană nu repetă un mandat. Sigur, au fost şi excepţii, chiar la Agricultură, acum vreo 10 ani a fost un comisar austriac, Franz Fischler. Deci un prim nume ar fi al lui Dacian Cioloş. Ar mai fi trei nume avansate de PSD posibile capete de listă la europarlamentare: Dan Nica, Rovana Plumb şi Mircea Geoană. Dacă ne uităm la profilul fiecăruia, ei pot fi şi propuneri pentru posibili candidaţi la un fotoliu de comisar european. Dan Nica este ministrul pentru Societatea Informaţională, poate fi o propunere pe mandatul lui Neelie Kroes, olandeza de la Digital Agenda. Nu ar fi deloc rău pentru România, având în vedere experieţa noastră pe IT, pe telecom. Doamna Rovana Plumb şi-a consolidat poziţiile pe politice de mediu, pe schimbări climaterice, este foarte bine conectată şi la nivelul socialiştilor europenei, fiind vicepreşedinte al Organizaţiei femeilor socialiste la nivel european, deci bănuiesc că ar fi o propunere validă pentru Mediu. A patra propunere ar putea fi a lui Mircea Geoană. El are un profil de diplomat şi noi am spera chiar la postul de înalt reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, post ocupat acumde baroneasa britanică Catherin Ashton. Şi polonezii râvnesc acest post pentru ministrul lor de Externe, care face o figură foarte bună acum şi chiar Franţa arată valenţe prin comisarul Michel Barnier, deşi el provine de la echipa anterioară, cea a lui Sarkozy. Acest portofoliu de înalt reprezentant pentru politică externă poate „cădea" peste un portofoliu de extindere a UE. Şi dacă ne uităm ce mai are de extins UE, ne uităm la ţările balcanice, care sunt în proximitatea României. Aşa văd acum acest algoritm, însă asta nu înseamnă că nu putem ţinti alte portofolii: de exemplu, profilul energetic al României este foarte bun.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: