marți, 28 ianuarie 2014

Solidaritatea europeanã pe lista de dorinţe a liderilor

Ziarul Financiar publica recent lista cu ceea ce îşi doresc liderii din ţările Uniunii Europene pentru anul 2014.

Astfel, Hollande a făcut apel la solidaritate. După ce cu ocazia anului nou s-a pus accentul pe chestiunile economice şi pe şomaj, în următoarele mesaje s-a dovedit preocuparea Franţei pentru europarlamentare, cu menţionarea ascensiunii în sondaje a partidului naţionalist Frontul Naţional, văzută ca o ameninţare la adresa solidarităţii naţionale.

O figura impunătoare în cadrul Uniunii Europene, cancelarul Germaniei Angela Merkel face de asemenea referire la „Dăruirea, devotamentul şi solidaritatea“ oame­nilor, subliniind că progresul Germaniei depinde de progresul continentului. Acelaşi “mesaj” s-a auzit şi în Italia, ţară a cărei mandat al Preşedenţiei UE va începe în a doua jumătate a acestui an, Napolitano reamintind valorile tradiţionale ale UE – pacea şi solidaritatea – precizând că sub preşedinţia Italiei, alături de alte state membre, ţara sa va face eforturi pentru a promova aceste valori într-o lume globalizată.

Preşedintelui ceh Milos Zeman consideră că Uniunea Europeană ar trebui să se focalizeze mai mult pe procesul integrării, în timp ce şeful Statului polonez, Bronislaw Komorowski a ţinut să sublinieze importanta fondurilor europene pentru dezvoltarea ţării, o oportunitate de care s-a profitat. În Spania, prin mesajul adresat cetăţenilor de sărbători, premierul Mariano Rajoy a reamintit că referendumul pentru independenţa Cataloniei e neconstituţional, şi că prin urmare nu poate avea loc.

Dacă preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic a menţionat Uniunea Europeană foarte puţin în discursul său de Anul Nou, spunând doar că anul 2014 va marca aniversarea a 10 ani de când ţara sa a intrat în UE, premierul britanic David Cameron nu a menţionat deloc Bruxelles-ul în discursul său, optând pentru o abordare religioasă a cuvântării de Crăciun.

Mesajul preşedintelui Băsescu a pus mare accent pe Moldova, acesta subliniind că după aderarea României la UE următorul proiect important ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova.

Solidaritatea fiind cu atât mai necesară, în momentele cruciale prin care Uniunea Europeană le traversează, am abordat în repetate rânduri acest subiect, în mesaje anterioare:
Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: