joi, 16 ianuarie 2014

Dan LUCA lanseazã la Pitești “Puntea Argeş-Bruxelles”


Recent am extins exerciţiul de relaţionare cu Bruxelles-ul european şi în judeţul Argeş, după reuşitele înregistrate cu Clujul şi Prahova.

De 6 luni scriu corespondenţe săptămânale la ziarul Argeşul pe subiecte despre Uniunea Europeană şi despre modul cum românii sunt afectaţi de schimbările europene contemporane. În această săptămână, în urma vizitei de la Piteşti, am iniţiat împreună cu colegii de la ziar PAB - « Puntea Argeş-Bruxelles ». Concret, este vorba despre un club în care câţiva oameni de onoare şi de mare valoare vor căuta să identifice priorităţile judeţului şi vor acţiona pentru rezolvarea lor, inclusiv la forurile europene.

Am convingerea ca se poate face ceva dacă există oameni dedicaţi, iar Argeşul are acest potenţial. La fel ca şi la Cluj, pe conceptul « Casei Europei » Cluj, proiectul din Argeş se bucură de implicarea instituţiilor, de mediul academic, de afaceri și de presă. La Bruxelles lucrează în instituţii europene 25 de argeşeni. 10 dintre ei sunt din Curtea de Argeş. Se întâlnesc săptămânal şi discută despre cum pot ajuta judeţul din care provin. Ei sunt în poziţii cheie şi pot fi consultaţi pe diferite probleme. Deci este important să fie stabilite nişte contacte directe. Pe de altă parte, trebuie să existe un spirit de anticipare. Trebuie formată o platformă, cu proiecte prioritare. Obiectivele nu trebuie să fie multe, ci bine definite şi să ne ţinem de ele. Trebuie să existe comunicare între capetele de pod. De obicei, românii îşi propun prea multe lucruri deodată. Or, este nevoie să fie stabilite două-trei obiective realiste şi să se insiste pe marginea acestora. În ceea ce priveşte Argeşul, pe lângă brandul Dacia mai este nevoie şi de alte două-trei branduri mai mici. Să existe o comunicare eficientă şi directă pe linia Bruxelles-Argeş.

Din PAB fac parte în prezent Mihai Golescu, directorul cotidianului “Argeşul”, Cristian Soare, prefectul de Argeș, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti, Gheorghe Badea, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, Ion Brănescu, om de afaceri, Ionel Didea, rector al Universităţii de Stat din Piteşti, iar pentru perioada următoare şi-au anunţat dorinţa de implicare şi Virgil Dumitru, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, un reprezentant al uzinelor Dacia-Renault, precum şi alţi oameni care doresc o mai bună integrare a judeţului în proiectul european.

În urma discuţiilor avute la această prima întâlnire a grupului, s-a insistat pe susţinerea unuia dintre marile interese ale judeţului, autostrada Piteşti-Sibiu, investiţie la fel de importantă precum Transfăgărăşanul, inima turismului românesc”, la care se adaugă păstrarea unor centre de comandă în Argeş, pentru care “trebuie să ne batem la noi acasă, trebuie să ştim să descuiem uşile la Bruxelles, să ne facem cunoscuţi, apreciaţi, să ne jucăm bine cărţile, în echipă”, spunea Mihai Golescu.

Mulţumesc prietenilor din Argeș pentru implicarea în această iniţiativa şi încrederea pe care mi-au acordat-o de a coordona acest proiect, ca şi “cap de pod”, al Punţii Argeş-Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: