miercuri, 9 ianuarie 2008

3 lideri europeni şi 3 teme europene

Pe plan european 2008 pregăteşte marea confruntare electorală din iunie 2009. Încă din primele zile ale anului a avut loc la Bruxelles o dezbatere în care liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European şi-au exprimat aşteptările de la anul recent început.

Ratificarea Tratatului de la Lisabona este un eveniment major. Se pare că doar Irlanda va organiza referendum, urmând ca celelalte 26 de ţări membre să «îl treacă doar prin Parlamentele naţionale». Vom vorbi mult anul acesta despre Irlanda. «Irlanda are în mâini destinul Europei» - zicea Graham Watson (liderul liberalilor din Parlamentul European). Îmi amintesc de NU-ul irlandez din 2002 la ratificarea (din nou prin referendum) a Tratatului de la Nisa. Speram să nu ajungem din nou la astfel de situaţii. Şi în Marea Britanie şi Cehia pot apărea însă probleme cu procesul de ratificare.

Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schulz, subliniază că «dosarul Kosovo» este decisiv pentru politica externă a UE: «În două-trei luni Uniunea Europeană are posibilitatea să demonstreze dacă poate sau nu acţiona împreună».

Joseph Daul (preşedintele grupului EPP-ED) menţiona importanţa comunicării între parlamentarii europeni şi cei din parlamentele naţionale, însă recomanda ca «Parlamentarii din Parlamentele naţionale au obligaţia să îi ia la întrebări pe miniştii din ţara lor înainte ca aceştia să decidă la Bruxelles în problemele europene majore».

Sper ca şi în Romania să existe mai multe discuţii pe teme europene precum: ce aduce nou Tratatul de la Lisabona, «dosarul Kosovo» şi comunicarea senatorilor cu Guvernul Tăriceanu în marile dosare ale Europei contemporane.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: