sâmbătă, 19 ianuarie 2008

România – o Austrie a Balcanilor de Vest?

Acum vreo 10-15 ani Budapesta era oraşul în care multe multinaţionale îşi implementau sediul pentru Europa Centrala şi de Est. Era oraşul care tenta prin deschidere şi proximitate geografică.

În ultimii 5 ani Viena a lua locul capitalei ungare. Îmi amintesc chiar studiul “Footprint România” pe care l-am coordonat în 2006 prin intermediul Clubului “România-UE” Bruxelles şi răspunsurile la întrebarea “Care sunt principalele ţări partenere ale României?”. 6% dintre europeni considerau că Austria, chiar dacă nu exista nici o bază economică, culturală sau politică. Menţionam atunci că poziţionarea Austriei drept “ghid pentru ţările central europene” era motivul principal pentru care a fost considerată ţara parteneră a României de către participanţii la sondaj.

Anii au trecut, România este acum membră a Uniunii Europene, şi poate este timpul să ne facem şi noi strategii realiste de lideri regionali. Mi-a plăcut abordarea României în politica cercetării europene şi a Balcanilor de Vest. Am reflectat-o recent în articolul de pe EurActiv: România sprijină Preşedenţia slovenă a UE în domeniul cercetării şi a Balcanilor de Vest.

Ideea nu e rea şi cred că poate să prindă contur dacă există o viziune şi o abordare plină de sens. Conflictul iugoslav a făcut din Balcanii de Vest ceva cu greu de imaginat acum vreo 20 de ani. E nevoie de ajutor în zonă şi România poate să se implice. E complex însă procesul de reconstrucţie: infrastructură, bănci stabile, economie de calitate - sunt doar câţiva din factorii care trebuie avuţi în vedere.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

MunteanUK spunea...

deja este evident ca viziunea si abordarea pline de sens nu au existat...

...si sunt sceptic ca ar mai putea exista vreodata, fie si cu o noua putere la Bucuresti.