luni, 19 ianuarie 2009

Ministrul fondurilor europene

Dificultatea în absorbţia fondurilor europene a inspirat Guvernul să înfiinţeze grupul interministerial pentru fonduri europene. Acesta îşi va desfăşura activitatea sub conducerea primului-ministru şi a vice-premierului. Rolul acestui grup este de a urmări toate celelalte ministere implicate în procesul de absorbţie a fondurilor europene. Nu e deloc rea decizia, deşi a apărut târziu, când statisticile legate de sumele pe care România a reuşit să le utilizeze nu arată deloc bine.

Administraţia naţională trebuie adaptată pentru absorbţia fondurilor europene, aşa cum s-a discutat şi la întâlnirea despre care spuneam în urmă cu câteva luni într-un mesaj, unde apare exemplul Spaniei, unul de succes. Parlamentarul european Inés AYALA SENDER explica: “am înfiinţat, încă înainte de aderare, un super-minister responsabil cu proiecte concrete de dezvolatare a ţării, pe care le-au prezentat la Bruxelles, imediat după aderare”.

Avem nevoie şi în România de măsuri rapide, care să dea coerenţa strategică şi comunicarea necesară unui proiect istoric. Poate că nu e rea chiar ideea de a avea un ministru al fondurilor europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Anonim spunea...

In Cabinetul Bulgar, vizibil la adresa

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0140&g=

exista deja o ministra cu aceasta responsabilitate, Meglena Pluchieva, care a fost instalata recent ca o masura extrema cand Bulgaria a inceput sa piarda fonduri comunitare.

Raluca