joi, 1 ianuarie 2009

2009 din punct de vedere…

Dacă ultimul mesaj de pe blog din 2008 a fost un bilanţ al evenimentelor marcante din ultimele 12 luni, încerc câteva pronosticuri pentru anul 2009 din punct de vedere...

…european

Cel mai important punct al agendei este pregătirea alegerilor parlamentare din iunie, la care participă pentru prima dată toate cele 27 de state membre. Vor abunda statistici din partea instituţiilor precum cea recentă a Comisiei Europene. Noi parlamentari europeni, iar apoi din 1 noiembrie o nouă echipă de comisari europeni.

De la 1 ianuarie, Cehia a preluat Preşedenţia UE, iar Slovacia este al 16-lea stat din zona euro, şi al doilea după Slovenia dintre cele care au aderat la Uniune în 2004. De la 1 iulie 2009 Suedia va prelua apoi Preşedenţia UE.

Din punct de vedere economic trebuie să ne luptăm în continuare cu consecinţele crizei financiare. Pe lângă acestea, şi la fel de importante, vor fi soluţiile găsite pentru combaterea schimbărilor climatice, a măsurilor de îmbunătăţire a economiei de energie, sau susţinerea agriculturii ecologice.

...naţional

Intrăm în anul aniversar 2009, cu o Românie scăpată de regimul comunist în urmă cu 20 de ani. Vom fi bombardaţi probabil de bilanţuri şi analize globale. Nu cred că trebuie să continuăm, aşa cum ne stă obiceiul, să căutăm vinovaţi sau să facem acuzaţii. E târziu să tânjim după timpul deja pierdut.

România intră în al treilea an ca şi membră a Uniunii Europene. Trebuie să învăţăm de la cei care au avut succes şi să profităm de sprijinul european. Nu mai există scuze, trebuie deschise cât mai rapid marile şantiere ale “infrastructurii României“, trebuie să ne gândim real la ce vrea cetăţeanul român.

Încă două campanii electorale vor “măcina“ electoratul – cea pentru Parlamentul European şi apoi cea pentru alegerea preşedintelui României. Sper în mai multă normalitate în România pentru un an – din nou – crucial pentru ajungerea la standardelor mult visate de români.
Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: