marți, 14 decembrie 2010

Polonia şi UE văzute de la Varşovia

Sãptãmâna trecutã am fost timp de două zile la Varşovia pentru a evalua dezvoltările EurActiv în Polonia.

Foarte interesantă prezenţa pe piaţa poloneză a companiilor franţuzeşti, dar şi a celor din Rusia şi China – chinezii văzând chiar în Polonia o “poartă de intrare” pentru ei în Uniunea Europeană.

Aşa cum ziceam şi în mesajul slovac, Polonia doreşte să confirme statutul său de “ţară mare a UE”, alăturându-se Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Spaniei şi Italiei. Pentru aceasta pregăteşte cu mare atenţie Preşedenţia UE, care va debuta pe 1 iulie 2011, imediat după cea a Ungariei. Este un proiect la care se lucrează de 3 ani, iar priorităţile sunt deja inserate în media: economic (bugetul UE pentru 2014-2020 – comisarul polonez are alocat portofoliul bugetului UE şi jocul devine şi mai interesant, politica energetică – proximitatea cu Rusia având o importanţă crucială - şi reforma pieţei interne UE), Partenerialul Estic şi Politica de Securitate şi Apărare a UE.

Am avut senzaţia că motivaţia “Preşedinţia UE” coagulează perfect factorii de decizie polonezi şi într-un fel e păcat că România nu are încă un proiect concret legat de UE pentru a se mobiliza.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: