luni, 28 februarie 2011

Lecţii de politică europeană

Tratatul de la Lisabona lărgeşte sfera de influenţă a Parlamentelor naţionale asupra politicilor europene. Acestea pot interveni direct, exprimându-şi punctul de vedere cu privire la măsurile viitoare.

Pentru aceasta, acea colaborare între Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European este vitală, dar iată că nu suficientă. Propunerea făcută de Siegfried Mureşan, fost consilier al preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului, ca în funcţie de ponderea în Parlament europarlamentarii fiecărui partid să aibă rol de observatori în Comisia pentru Afaceri Europene, mi se pare interesantă. Este necesară o mai bună şi mai rapidă transmitere a informaţiei de la Bruxelles.

Nici la popoarele cu o bună organizare politică nu a fost uşoară gestionarea afacerilor europene şi cooperarea între executiv şi legislativ. Chiar şi în cazul Germaniei a fost necesară a adaptare treptată la aceste cerinţe.

Un alt sfat pe care îl primeşte România este acela de a coopera şi cu Parlamentele naţionale ale statelor membre, în special cu cele care au probleme comune – în cazul României în special Bulgaria. Astfel de măsuri ajută la blocarea unor eventuale iniţiative nefavorabile.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: