luni, 7 februarie 2011

Şansa Uniunii Europene

De câţiva ani, la fiecare început de an, particip la recepţia de la Bruxelles a Partidului Socialiştilor Europeni. Şi anul acesta mesajele liderilor europeni au subliniat importanţa mobilizării pentru a demonstra cetăţenilor europeni că Stânga are proiecte politice ancorate în realitate, atât la nivel comunitar, cât şi la nivelul statelor membre.

Personal sper ca în 2011 să se contureze clar procedura organizării Primarelor pentru alegerile europene din 2014. Doresc ca cei chemaţi să decidă, să aibă curajul unor alegeri transparente 100%. Dacă Primarele organizate în 27 de ţări europene propun democratic un candidat al Stângii pentru preşedinte al Comisiei Europene, atunci acesta să fie cel care va conduce echipa Stângii europene în alegeri. Şi mai propun ca acestui lider ales de activişti să i se dea mandatul de a nominaliza capii de listă pe fiecare din listele naţionale sau regionale cu care partidele socialiste şi social-democrate se vor prezenta în faţa electoratului la euroalegerile din 2014.

Sunt convins că dacă socialiştii europeni vor avea un astfel de mecanism, la scurt timp creştin-democraţii, liberalii şi “verzii” vor adopta un sistem similar, totul în beneficiul comunicării europene şi a indentităţii europene. Iar atunci cu siguranţă că vom avea o şansă ca alegerile europene să nu mai fie privite ca alegeri “secundare”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: