duminică, 4 decembrie 2011

Noutaţi despre dreptul la muncã pentru românii din Belgia

În primãvara anului 2009, când am prezentat Guvernului Belgian argumente pentru ridicarea restricţiilor de muncã pentru râmani, am rãmas surprins sã constat cã noi ca români facem mult zgomot, dar când e vorba de o abordare strategicã lipsim cu desavârşire de la apel. “Nu cunoşteam cu adevãrat comunitatea româneascã din Belgia. E bine sã avem astfel de structuri organizate pentru a putea purta un dialog articulat”, preciza atunci Jacques Ouziel, responsabil în cadrul Executivului Belgian cu dosarul restricţiilor pe piaţa muncii din Belgia. Criza economicã începuse puternic atunci şi Belgia activase încã 3 ani de restricţii doar de câteva luni.

Stiind cã noua perioadã de restricţii înceteazã pe 31 decembrie 2011, dar existã un mare risc sã ni se impunã alţi doi ani de „embargou”, încã de la începutul anului 2011 am „calibrat” activitatea PSD Belgia pe acest palier.

Am reusit sã-mi conving Biroul Executiv cã nu acţiuni de stradã sau petiţii pe facebook sunt necesare în abordarea noastrã, ci acţiunea directã. Chiar dacã suntem doar o filialã de partid românesc care activeazã în Belgia, şi în plus partidul pe care îl reprezentãm este încã în opoziţie, am încercat sã clãdim canalele de comunicare cu „decidenţii belgieni” pentru a prezenta ş discuta cerinţele noastre.

Codruţa Filip, preşedinta Organizaţiei de Femei, a realizat dosarul de prezentare, am tradus totul în limba francezã, iar pe 29 aprilie 2011 ne-am întâlnit cu Sophie Lenoble, consiliera responsabilă cu studiile strategice privind locurile de muncă din Belgia a vicepremierului şi ministrului belgian al locurilor de muncă şi egalităţii de şanse, Joëlle Milquet.

O abordare sustenabilã a urmat apoi în toamnã, cu o noua întâlnire la nivel federal, pe care am prezentat-o pe larg comunitaţii românilor din Belgia, şi apoi o întâlnire deosebit de crucialã la început de octombrie cu reprezentanţii regiunii Flandrei. Din nou pregatire impecabilã, document cu argumentaţii solide în limba flamandã.

Am cãutat sã susţinem prin toate mijloacele cauza noastrã. Victor Ponta, preşedintele PSD, i-a scris despre noi şi despre românii din Belgia preşedintelui socialiştilor belgieni Elio Di Ropo, încã din mai 2011. Preşedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, l-a atenţionat pe ministrul Baconschi despre gravitatea dosarului încã din iunie.

Ce va urma? Belgia nu va activa restricţiile pentru români pentru încã doi ani?

Noi credem cã acţiunea noastrã a reusit. Acum câteva zile, ministrul flamand responsabil cu problematica locurilor de muncã, ne-a contactat sã ne spunã cã analizând argumentele PSD Belgia, prezentate în întalnirea din 6 octombrie 2011, reconsiderã decizia în sens favorabil românilor. Astfel Flandra (practic regiunea cea mai influentã din Belgia) sugereazã altor regiuni din Belgia ca Belgia sã nu mai activeze restricţiile pentru români dupã 1 ianuarie 2012. Sperãm ca toate aceastea sã se confirme oficial, la nivel federal, în urmatoarele 2-3 zile.

Mã bucur cã deja presa din România, dar şi din Bulgaria, aprecieazã acţiunile noastre.

Dan LUCA / Bruxelles

3 comentarii:

ionut spunea...

O abordare care pare foarte buna! Felicitari pentru actiune.

Totusi au trecut cateva zile si nu am mai auzit nimic despre urmari.

Multumim,
Ion
Belgia

Casa Europei spunea...

Suntem in contact permanent cu autoritatile belgiene si cele din Flandra. Decizia e cam luata la nivelul Belgiei si este pozitiva pentru romani.

Este insa o problema cu tarile din jur, care mentin restruictiile si dupa 1.01.2012. Si se fac presiuni regionale pentru uniformizare. Speram ca autoritatile belgiene sa nu cedeze.

lucian spunea...

Se pare ca totusi eforturile au fost insuficiente, e nevoie de mai multa perseverenta si mai multa insistenta, poate de un alt tip de abordare, bazata pe interesul statului belgian, etc
Mult succes.

Lucian