duminică, 18 octombrie 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene – “Activitatea partidelor politice europene în anul 2015”

Astãzi, 18 octombrie 2015, am publicat un nou material în Convorbiri Europene, de data aceasta axându-mã pe activitatea partidelor politice europene în anul 2015.

Care sunt noutãţile pe linia Partidului Popular European, Partidului Socialiştilor Europeni, Liberali Europeni, Verzi Europeni sau chiar din partea Alianţei Reformiştilor şi Conservatorilor Europeni puteţi citi în materialul de mai jos.

---

În an post-electoral european, urmãrim poate prea puţin activitatea partidelor politice europene. Desigur mai este ceva timp pânã la alegerile europene din 2019, dar câteva evoluţii se pot deja desprinde, pentru a creiona poza anului politic 2015. 

În scurt timp (21-22 octombrie 2015) va avea loc la Madrid Congresul Partidului Popular European (PPE), cu participarea anunţatã a Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, dar şi a Angelei Merkel. Pe lângã ajutorul de imagine dat Guvernului Rahoi, la doar câteva zile de alegerile naţionale spaniole din noiembrie, se vor discuta şi lucruri de mare interes european. Se vorbeşte deja despre lansarea conceptului de armatã europeanã, în cadrul EU Defence Union. Iar dacã ne amintim cã PPE este partidul care dã cei mai mulţi lideri de guverne europene şi eurodeputaţi, ne putem imagina uşor impactul european al acestui congres asupra UE.

În iunie 2015, la Congresul de la Budapesta, Socialiştii Europeni au votat continuitatea, realergându-l ca lider pe Sergei Stanishev. “Obiectivul nostru este de a câstiga alegerile europene din 2019 şi de a deveni cel mai important Grup politic din Parlamentul European. Astfel liderul nostru va deveni Preşedintele Comisiei Europene în 2019’’, preciza Stanishev. Deci, citind printre rânduri, se poate trage concluzia cã socialiştii europeni vor sprijini şi pentru 2019 sistemul alegerilor primare europene.

Liberalii europeni au fãcut un pas concret în 2015 în direcţia cetãţeniei europene, acum cei interesaţi pot deveni membri ai partidului european, fãrã sã fie parte a unui partid liberal naţional. Ideea prinde şi liderii liberali mi-au confirmat cã peste 1000 de cetãţeni sunt acum “individual member of the ALDE Party”.

Verzii europeni au un an interesant, având în vedere COP21 - Conferinţa Naţiunilor Unite axatã pe schimbãri Climaterice, care va începe în câteva sãptãmâni la Paris (30 noiembrie – 11 decembrie 2015).

AECR (Alianţa Reformiştilor şi Conservatorilor Europeni), deşi mai puţin cunoscutã ca partid politic european, formeazã acum în Parlamentul European al treilea grup politic ca mãrime, în faţa liberalilor şi verzilor. Este cum mulţi spun, “braţul european al premierului britanic David Cameron”, dar recent alesul preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda provine şi el din acest partid. Campania cea mai virulentã a celor de la AECR de anul acesta a avut loc cu prilejul comemorãrii celor 20 de ani de la masacrul de la Srebenica. “Unde este pacea europeanã garantatã de UE?” s-au întrebat atunci cei de la AECR.

Chiar daca nu îmi face plãcere, trebuie sã menţionez cã România a pus indirect umãrul acum câteva luni la reînfiinţarea unui Grup politic de extremã dreaptã în Parlamentul European, numit acum Europa Națiunilor și a Libertății. Laurenţiu Rebega este membru fondator, prin plecarea sa de la Grupul Socialiştilor şi Democraţilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: