marți, 19 ianuarie 2016

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene : "Polonia prin lentila referendumului britanic"

Astazi, 19 ianuarie 2016, am încercat printr-un articol publicat în Convorbiri Europene sã prezint legatura între situaţia din Polonia și referendumul din Marea Britanie.

-----

Începutul de an european aduce pe agenda publicã un subiect interesant: Polonia și reformele noului Guvern, instalat la sfârșitul anului trecut. Nu vreau sã analizez însã în acest material legea introdusă recent de PiS, care are ca scop alegerea conducãtorilor televiziunii şi radioului public. Doresc sã prezint dosarul polonez într-un context global, legat de UE și – în special - de referendumul din Marea Britanie.

Așa cum se cunoaște, în cateva luni, cel mai probabil în toamna acestui an, cetãţenii britanici sunt chemaţi la vot pentru a decide dacã doresc ca ţara lor sa facã parte în continuare din Uniunea Europeanã. David Cameron are nevoie de aliaţi europeni în aceastã campanie istoricã. Observãm cã eurodeputaţii Partidului Conservator, ai premierului britanic, activeazã la nivelul Parlamentului European în Grupul Conservatorilor şi Reformiștilor (ECR Group), al treilea ca mãrime în legislativul european. Din acelasi grup politic european fac parte și polonezii de la PiS. Iar pentru ca poza sã fie și mai clarã, președintele recent ales al Poloniei, Andrzej Duda, a fost ani buni eurodeputat, tot în grupul ECR.

Sã nu uitãm cã la nivel european existã deja brandul Big6, din care face parte și Polonia, alãturi de Germania, Franţa, Italia, Spania și Marea Britanie (între noi fie spus, pãcat cã nu avem și Big7, încorporând România). În actualul context european, David Cameron se pozitioneaza ca reformator al Uniunii Europene. "Diversitatea este cea mai mare putere a Europei. Marea Britanie spune: Haideți să celebrăm acest lucru, haideți să recunoaștem că răspunsul la probleme nu este întotdeauna mai multă Europă. Uneori (răspunsul) este mai puțină Europă", afirma el în noiembrie 2015.

Nu este surprinzator sã observãm cã mesajul Poloniei, profitând de binomul Președinte-Guvern la butoanele puterii, este treptat același precum cel britanic: "o Polonie puternicã, într-o Europã reformatã". Deci, Cameron va comunica pe piaţa europeanã, având în vedere mai ales ricoșeul pe electoratul naţional: "când douã ţãri mari ale Uniunii Europene doresc evoluţia, e bine sã le ascultãm". Progresiv, vom avea voci pe acelasi palier din ţãri cu eurodeputaţi în grupul ECR, precum Cehia, Belgia (N-VA e la guvernare în Belgia), și chiar România (Monica Macovei este membru recent al acestui grup).

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: