marți, 19 ianuarie 2016

Dan LUCA – interviu în Fãclia de Cluj : “Regionalizarea României trebuie să redemareze!”

Astãzi, 19 ianuarie 2016, a fost publicat interviul pe care l-am acordat recent cotidianului Fãclia de Cluj.

Făclia de Cluj: Suntem la început de an. Cum se vede anul politic 2016 de la Bruxelles?
Dan LUCA : Uniunea Europeană a fost zguduită de două evenimente majore în 2015. Criza emigranţilor şi atacurile terorismului islamic au adus pe tapet subiecte la care Bruxelles-ul găseşte cu greu soluţii. Fără doar şi poate, multe dintre temele acestea se vor regăsi şi în 2016. Există totuşi anumite subiecte noi, care vor intra pe agenda publică încă din primele luni ale noului an. Referendumul din Marea Britanie va juca un rol important în strategia europeană. La nivelul politicilor sectoriale e interesant de văzut ce va însemna în mod concret Piaţa Unică Digitală sau care sînt planurile Uniunii Energetice. Negocierile comerciale cu SUA, subiectul Turcia şi chestiunile legate de protecţia frontierelor europene vor trezi cu siguranţă interes din partea presei europene.

Făclia de Cluj: În acest context european complex, care trebuie să fie priorităţile României?
Dan Luca: Sîntem deja de 9 ani în interiorul Uniunii Europene şi asta trebuie să ne dea putere. România are o problemă cu birocraţia. Simplificarea procedurilor birocratice este însă un proces de durată, care trebuie foarte bine calculat, probat, asimilat şi aplicat. La asta ne poate ajuta mult şi digitalizarea. Cred că este necesară readucerea în discuţie a regionalizării României, chiar dacă avem alegeri locale şi naţionale în 2016. Este importantă însă sincronizarea regionalizării României cu reforma instituţională europeană (consecinţă directă a referendumului din Marea Britanie). În rest, înşurubarea României în mecanismul reindustrializării Europei este un proces de urmărit. Forumul de la Davos de la sfîrşit de ianuarie se va axa pe Industry 4.0, iar Hannover Fair-ul din aprilie, locul unde industria germană îşi lansează mesajele, va avea ca parteneriat privilegiat în 2016 Statele Unite.

Făclia de Cluj: Triăţi, şi lucraţi de aproape 20 de ani în Bruxelles-ul european. Care sînt proiectele personale pentru anul 2016?
Dan Luca: În prezent sînt senior director la EurActiv Media. De cîteva luni coordonez planul de afaceri al companiei atît în capitala europenă, cît şi în Paris şi Berlin. Derulez în continuare şi o colaborare pe linie academică, atît cu SNSPA la Bucureşti, cît şi cu VUB – universitatea fanion din Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: