luni, 4 iulie 2016

Dan LUCA interviu în Fãclia: Britanicii citesc “în oglindã” cãrţile profesorului Vasile Puşcaş

Astazi, 4 iulie 2016, a fost publicat interviul meu în Fãclia de Cluj.

-------------

Fãclia de Cluj: Lucraţi de aproape 20 de ani în capitala Europei. Cum se vede de la Bruxelles criza britanicã?
Dan Luca: Dupa şocul referendumului, Marea Britanie a intrat într-o perioadã de political vacuum, iar Uniunea Europeanã e zguduitã din temelii. Chiar şi dupã activarea faimosului articol 50 prin care Marea Britanie va cere ieşirea din Uniunea Europeanã, avem o perioadã de doi ani de negocieri. Însã discuţiile pot duce la derogari şi excepţii. Concret, pe anumite paliere legislative pot exista perioade de tranziţie. Este un procedeu asemãnãtor cu negocierile de aderare ale unei ţãri la UE, în care au fost perioade tranzitorii în implementarea acquis communautaire sectorial. Cred cã britanicii şi oficialii de la Bruxelles citesc acum “în oglindã” cãrţile profesorului Vasile Puşcaş referitoare la aderarea unei ţãri la UE.

Decizia britanicã a aruncat Europa în crizã?
Brexit-ul a mai adãugat de fapt o crizã pe lângã cele ale imigraţiei, terorismului jihadist, şomajului sau a problemelor din Ucraina. Trebuie însã sã avem o abordare constructivã. Discuţia referitoare la viitorul Uniunii Europene prinde din nou contur. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a fost picatura care a umplut paharul şi aşa destul de plin dupã alegerile europene din 2014 sau chiar dupã proiectul avortat al Constituţiei Europene din 2005. Recent, treizeci de personalitãţi ale culturii, societaţii civile şi politicii internationale au lansat un apel pentru reinventarea Europei. Mã bucur sã gãsesc în acest document puncte fundamentale pentru rediscutatea viitorului nostru comun.

Cum vi se par ideile prezentate în manifest ? 
Lansarea unei noi politici industriale europene este coloana vertebralã, e un subiect pe care l-am abordat încã de acum un an, în special prin prisma adaptãrii continentului nostru la a 4-a revoluţie industrialã. E bine cã programul Erasmusul este menţionat în conexiune cu revitalizarea UE. Militez pentru extinderea programului de la studenţi la tineri de mai bine de 15 ani. Acum 3 ani am coordonat la nivel european un proiect despre viitorul UE. Îmi amintesc cu mare plãcere intalnirea cu Etienne Davignon  care preciza atunci "Trebuie sã existe schimbãri instituţionale pentru ca statele membre sã respecte obiectivele lor morale faţã de UE".

Care este impactul acestor mişcãri politice majore asupra României ?
România este membrã UE şi normal cã impactul este enorm. În 2013, anticipam criza instituţionalã actualã şi iniţiasem un Consorţiului pentru o dezbatere româneasca despre viitorul instituţiilor europene (Facultatea de Studii Europene Cluj, Institutul de Cercetãri Europene Cluj, SNSPA Bucureşti, GrupRomânia Bruxelles, Clubul “România-UE” Bruxelles şi “Casa Europei” Cluj). Ideile prezentate atunci sunt încã de mare actualitate. Doar sã amintesc câteva: ″Vocea României trebuie să fie remarcată de către partenerii de dialog. România trebuie sã fie un stat activ în acest proces de reformă a instituţiilor UE″, ″Trebuie definite oportunităţile Românie, ancorate în realitate, care sunt obiectivele nu doar naţionale, ci şi europene″ sau ″Dezbaterea despre România şi regiunile sale, ca orice dezbatere internă, este imperativ să fie racordată la actuala dezbatere despre viitorul instituţiilor europene″.

Ce urmeazã în urmãtorii 3 ani ?
Primul Summit European pe tema viitorului UE se va derula pe 16 septembrie 2016 la Bratislava. Pentru România e momentul consolidãrii. Este proiectul ″17, 18, 19″, pe care trebuie sã-l avem în vedere : 2017 – 10 ani de când România este în UE, 2018 – 100 de ani de la formarea Statului Român şi 2019 – anul Preşedintiei UE a României. E mult de lucru şi e important sã mobilizãm în acest proiect întreaga resursã româneascã.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: