duminică, 3 iulie 2016

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “17, 18, 19 – România la apel”

Astãzi, 3 iulie 2016, am publicat un articol în Ziarul Financiar. Tema principalã: cum se vãd de la Bruxelles urmãtorii 3 ani pentru România şi UE.

------------------

Dupa şocul referendumului, Marea Britanie a intrat într-o perioadã de political vacuum, iar Uniunea Europeanã e zguduitã din temelii. Chiar şi dupã activarea faimosului articol 50 prin care Marea Britanie va cere ieşirea din Uniunea Europeanã, vom avea o perioadã de doi ani de negocieri. Însã discuţiile pot duce la derogari şi excepţii. 

Concret, pe anumite paliere legislative pot exista perioade de tranziţie. Este un procedeu asemãnãtor cu negocierile de aderare ale unei ţãri la UE, în care au fost perioade tranzitorii în implementarea acquis communautaire sectorial. Cred cã britanicii şi oficialii de la Bruxelles citesc acum “în oglindã” cãrţile profesorului Vasile Puşcaş referitoare la aderarea unei ţãri la UE.

La nivelul Comisiei Europene, în fiecare Direcţie Generalã se analizeazã impactul sectorial al desprinderii Marii Britanii de UE. S-a stabilit chiar Negociatorul Şef care va coordona procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeanã. Este vorba de diplomatul belgian Didier Seeuws, un apropiat al fostului prim-ministru belgian Guy Verhofstadt.  Ca o sugestie, poate nu este rãu ca şi România sã stabiliascã un responsabil la nivelul Guvernului pentru a coordona activitatea românesca pe palierul Brexit.

Brexit-ul a mai adãugat de fapt o crizã pe lângã cele ale imigraţiei, terorismului jihadist, şomajului sau a problemelor din Ucraina. Discuţia referitoare la viitorul Uniunii Europene prinde din nou contur. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a fost picatura care a umplut paharul şi aşa destul de plin dupã alegerile europene din 2014 sau chiar dupã proiectul avortat al Constituţiei Europene din 2005. Primul Summit European pe tema viitorului UE se va derula pe 16 septembrie 2016 la Bratislava. Pentru România e momentul consolidãrii. Este proiectul ″17, 18, 19″, pe care trebuie sã-l avem în vedere : 2017 – 10 ani de când România este în UE, 2018 – 100 de ani de la formarea Statului Român şi 2019 – anul Preşedintiei UE a României. E mult de lucru şi e important sã mobilizãm în acest proiect întreaga resursã româneascã.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: