marți, 25 iulie 2017

Toamna politicã europeanã. Subiecte de urmãrit

Normal cã la sfârșit de iulie fie suntem în vacanţã (99% dintre noi), fie ne gândim la vacanţã (eu cu siguranţã), dar parcã nu e rãu sã anticipãm evenimentele politice ale toamnei europene.

Negocierile prilejuite de Brexit vor continua sau mai bine zis vor începe cu adevãrat. Echipa britanicã are nevoie de un cantonament de varã (la mare – Venus? și apoi la munte – Mãrișel?) pentru a intra în formã. Pânã acum, doar cu prezenţa la stadion, nu se câștigã puncte cu Barnier team.

Profitând de Brexit sau nu, discursul președintelui Comisie Europene Juncker despre Starea Uniunii trezește mare interes. Dupã "încãlizirea" cu cele 5 scenarii din martie 2017, 13 septembrie este data perfectã pentru a prezenta de fapt al 6-lea scenariu. Desigur aceastã concluzie este emergenţa faimoaselor dezbateri cu cetãţenii organizate pe platoul continental.

Nu înţeleg de ce atâta tango polic, Uniunea Europeanã și liderii sãi sunt determinaţi sã treacã la o Europã cu mai multe viteze, de fapt douã, eurozona și ceilalţi. Probabil cã deja la Summit-ul din decembrie 2017 vom avea confirmarea și foia de parcus pentru reforma instituţiilor europene. Apreciez dinamica romaneascã pe acest palier, dar ceea ce citim pe pagina BNR cum cã "anul 2019 este menţinut de către autorităţi ca obiectiv pentru adoptarea monedei unice" mi se pare cam nerealist.

Toamna europeanã ne mai oferã alegerile federale din Germania, în care actualul cancelar va schimba cel mai probabil partenerul de coaliţie, lãsând social-democraţii lui Martin Schulz în opoziţie.

Mult mai asteptat e subiectul Franţa, deși dupã alegerea lui Macron ca președinte lucrurile pãreau sã intre într-o rutinã plãcutã. Protestele și grevele sunt asteptate în special datoritã reformei legii muncii. Este de fapt momentul când stanga radicalã, bine coagulatã în primavarã în jurul candidatului Jean-Luc Mélenchon va mobiliza mișcãri ample. De urmãrit în special opinia studenţilor francezi, suporteri declaraţi ai liderului de Stânga.

Catalunia pare determinatã sã își obţinã independenţa, iar referendumul din 1 octombrie 2017 stârnește deja reacţii virulente la Madrid. O eventualã declaraţie de independenţã poate duce la lansarea proceselor asemãnãtoare în Scoţia, sau chiar în Flandra.

Sã nu uitãm de prietenii bulgari, care pregãtesc preluarea Președinţiei UE la sfârșitul acestui an. Ca și pentru România este o oportunitate pentru Bulgaria de a se afirma ca un partener de valoare, respectat de către ţările din nucleul dur al UE şi ca forţă pro-europeană printre statele din Europa Centrală şi de Est, în condiţiile în care ţări precum Ungaria sau Polonia par să se îndepărteze de idealul european şi întreţin relaţii tensionate cu instituţiile europene.

Dan LUCA / Bruxelles





Niciun comentariu: