miercuri, 7 martie 2018

Președinția RO a Consiliului UE: comunicarea în mediul experților europeni

Pe 6 martie 2018, în incinta Reprezentanţei Permanente a României pe lângã UE, am avut deosebita plãcere de a modera o dezbatere pe tema prioritãţiilor Presedinţiei României a UE.

Foarte interesantã prezentarea doamnei ambasador Luminiţa Odobescu, despre stadiul pregatirilor. Organizatoric, staful diplomatic de la Bruxelles se va muta într-un spaţiu mai mare, “în aceeaşi clãdire din care slovacii au coordonat Preşedinţia lor”, au avut loc deja numeroase traininguri pentru personalul Reprezentanţei, se pregãteşte împreunã cu ministerele de linie lista cu preşedinţii şi vicepreşedinţii Grupurilor de lucru.

Prioritãţile Preşedinţiei României se vor contura pe douã paliere: partea impusã, dosarele legislative preluate dupã Preşedinţia austriacã (cu finalizare Brexit, Road to Sibiu, Agenda post 2020, buget multianual european, etc) şi prioritãţile naţionale. Câteva teme de interes pentru România, care încep sã se contureze deja: convergenţa, securitatea, politica externã a UE (în special cea de vecinatate) şi valorile europene. Calandarul Preşedinţiei se va definitiva doar dupã fixarea datei alegerilor pentru Parlamentul European.

Au urmat douã ore de discuţii cu aproximativ 50 de români care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul privat al afacerilor europene (multinaţionale, federaţii europene, organizaţii neguvernamentale, firme de avocaturã, trusturi media, think tankuri sau consultanţe). Interacţia a fost focalizatã pe douã dimensiuni: conţinutul Preşedinţiei şi comunicarea, în special în spaţiul experţilor de la Bruxelles.

Vreau sã felicit Reprezenanţa României pentru organizarea unei astfel de dezbateri, aşa cum zicea un participant “o premierã pentru o Presedinţie a unui stat european”.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: