marți, 6 martie 2018

Brussels – Road to Sibiu, Sibiu - Road to Brussels?

Sistemul european este deosebit de dinamic, iar ultimele sãptãmâni confirmã aceastã afirmaţie.

Dacã pânã acum vreo 2-3 ani vorbeam la nivelul Uniunii Europene de Big5 sau chiar Big6, acum avem o reinventare a parteneriatului franco-german. Câteva explicaţii sunt necesare:
Ø  Angela Merkel și-a asigurat urmãtorul mandat de cancelar al Germaniei. Coalitia mare este perfectã pentru "a se ocupa acum de Europa". Cred însã cã mandatul doamnei Merkel se va termina dupã doi ani, iar tranziţia lentã de putere se va face cãtre colega de partid Ursula von der Leyen.
Ø  Franţa în epoca Macron aratã bine, pentru Europa, dar și pentru business-ul francez. Cuplul Merkel-Macron începe sã-și împartã funcţiile de conducere în UE. Gurile rele spun cã existã deja o înţelegere ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene sã fie Michel Barnier, fost comisar european şi actualul negociator pe Brexit din partea Comisiei Europene. Iar ca Germania sã câştige ceva din înţelegerea cu Franţa, vã propun sã ghiciţi din ce ţarã va veni viitorul preşedinte al Bãncii Centrale Europene, dupã ce Mario Draghi îşi va încheia misiunea în 2019?
Ø  Alegerile din Italia aruncã peninsula în crizã. Si nu mã refer la dificultatea de a forma un Guvern stabil, ci la pozitionarea italienilor în dezbaterea europeanã.
Ø  Criza catalanã zguduie încã Spania, cu impact asupra intereselor spaniole în UE.
Ø  Polonia e și ea iesitã din jocul decizional european.
Ø  Marea Britanie trãiește un adevarat coșmar, un vis urât care pare sã nu se mai termine. Brexitul, confirmat și reconfirmat, e dificil de gestionat de Londra.

Sã revenim însã la parteneriatul franco-german. Parcã e o cãlãtorie în timp… Europa în anii ’50. Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului … "pentru a partaja resursele de oțel și cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european". Poate nu întâmplãtor președintele american atacã recent importurile de oţel… O bunã oportunitate pentru Uniunea Europeana de a consolida echipa, împotriva adversarului comun…

Un lucru îmbucurãtor, s-a decis deja ca Summitul despre viitorul Uniunii Europene sã se deruleze la Sibiu. Sub egida #RoadToSibiu, 9 mai 2019 devine o simbolisticã europeanã. În același timp președintele Klaus Iohannis intrã în cãrţi ca posibil președinte al Consiliului European, tot din 2019. Nu întâmplãtor, dacã ne gândim cã între actualul președinte al României și Jean-Claude Juncker existã o prietenie de lungã duratã, de pe timpul când Sibiul cu Luxemburgul erau capitale culturale europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: