sâmbătă, 1 februarie 2020

Ce facem acum cu funcţionarii britanici de la Comisia Europeanã?




De câteva ore Uniunea Europeanã s-a redus la 27 de ţãri membre, iar consecinţele sunt deja vizibile în capitala Europei. A fost o sãptãmânã dureroasã, plinã de desparţiri simbolice. La nivelul Parlamentului European, eurodeputaţii britanici au spus ″în lacrimi sau hohote de râs″ ″la revedere sau adio″ legislativului european. La nivelul Consiliului UE au început deja mesajele administrative de genul ″Legitimaţiile de acces ale reprezentanţiilor Marii Britanii au fost dezactivate. De acum vã rugãm sã nu mai puneţi la dispoziţia acestora documentele UE. Acum suntem 27 de delegaţii naţionale şi vã rugãm sã scoateţi de pe listele de emailuri foştii colegi britanici″.

Cei câteva mii britanici care lucreazã în sectorul privat al Bruxelles-ului european s-au adaptat rapid dupã 24 iunie 2016. Cu un adevãrat simţ al realitãţii, majoritatea au dobândit cetãţenia belgianã sau irlandezã (ceva legislaţie ″pe stil moldoveano-român″ în care o bunicã de origine irlandezã te ajutã nesperat…).

Ce fac însã funcţionarii britanici din instituţiile europene ? Încã din iunie 2016, preşedintele de atunci al Comisiei Europene zicea ca nu e nici o problemã… Chiar aşa sã fie ? Îmi amintesc cã în 1995, Norvegia se pregãtea sã intre în UE, organizase concursul de selecţie pentru functionarii norvegieni de la Comisie. Surpriza a venit când referendumul de aderare nu a trecut şi ″organigrama″ a ajuns direct la coşul de gunoi.

Uniunea Europeanã este dinamicã, iar încã de anul trecut aveam ″eurodeputaţii de rezervã din cele 27 de ţãri″, care au devenit de astãzi aleşi cu drepturi depline. Comisia Europeanã nouã a activat direct fãrã comisar european britanic. Mai şi pregatim, modest desigur, niste extinderi ale Uniunii Europene, iar aceste ţãri vor avea conform tratatului funcţionari europeni, chiar o ″cotã de ţarã″.

Apropo, sã clarific ceva esenţial. Un funcţionar european de cetãţenie britanicã nu poate dobândi cetãţenia belgianã chiar dacã a locuit în Belgia în ultimii 5 ani. Pentru naturalizare este nevoie şi sã achiţi lunar contribuţiile sociale, iar funcţionarii europeni sunt scutiţi de aceastã povarã…

Pentru cei interesaţi de subiect vã recomand raportul EURACTIV din primavara lui 2017, când a fost introdus termenul BREFUGIAȚI

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: