sâmbătă, 8 februarie 2020

De ce plâng chitarele… europene?



Dacã acum 5 ani, Juncker poziţiona Comisia Europeanã ca pe “a ultimei şanse”, sugerând criza şi teama, “doamna Ursula” doreşte acum o abordare geopoliticã. Sã nu uitãm un fapt esenţial în actualul ecosistem european, cu ricoşeuri mondiale. De ce a dorit Germania sã aibã preşedinţia Comisiei Europene ? Fiindcã poate ! Într-o lunã voi anima o dezbatere pe acest subiect, la un eveniment în care liderii partidelor politice europene vor discuta cu reprezentanţii ASEAN, MERCOSUR sau Uniunii Africane despre rolul doctrinelor politice în evoluţia guvernanţei mondiale.


Mare Britanie a pãrãsit Uniunea Europeanã şi se va apropia politic şi economic de Statele Unite ale Amerciii pentru a consolida treptat noul pol de putere global ″USA-UK″. La nivelul Uniunii Europene se consolideazã un ax de influenţã pe linia Berlin – Bruxelles european – Paris. Vizitând in luna ianuarie cele 3 capitale, am observat în Germania o clasã politicã maturã, care lasã actualul cancelar sã îşi încheie mandatul, o Franţã care se regrupeazã pentru a prelua rolul de motor al integrãrii europene, iar la Bruxelles se lanseazã strategii pe bandã rulantã: politica industrialã, inteligenţa artificialã, pactul verde european, politica de extindere…


Brexitul, mentionat ca şi cuvânt în premierã într-un blog EURACTIV în 2012, nu a fost prima datã când structura comunitarã a pierdut teritorii. Groenlanda a făcut parte din Comunitatea Europeană între 1973-1985. Important este însã acum sã ne îndreptãm vectorul viziunii europene cãtre viitorul apropiat. Ideea unei conferinţe/dezbatere despre viitorul UE este beneficã, dar trebuie sã fim curajoşi şi realişti. În 2003, un proces similar punea pe masã un draft de constituţie europeanã, respins de cetãţeni. S-a ajuns însã la compromisul numit Tratatul de la Lisabona, considerat ca un pas înainte pentru UE. Nu cred cã acum cineva îşi mai doreşte un nou tratat european cu jocul ratificãrilor dureroase în Irlanda, Polonia sau… Ungaria. Decontarea cetãţeneascã se va face însã fãrã doar şi poate la alegerile europene din 2024...


Dan LUCA / Bruxelles




Niciun comentariu: