luni, 19 octombrie 2020

Dan Luca – articol în Ziarul Financiar: 10 seturi de întrebări într-o toamnã pandemică

Astăzi, 19 octombrie 2020, am semnat un nou material publicat în Ziarul Financiar.

 

------------------

E perioada când incertitudinile sunt uriașe, iar viitorul este mai impredictibil decât în alți ani. Este mult mai ușor a proiecta întrebări în spațiul public, decât a risca prognoze total greșite. Uniunea Europeană este și ea la ceasul marilor dileme, iar un top 10 al principalelor subiecte prinde repede contur.

 

Desigur, întrebarea de 100 de puncte este aceeaşi și în Bruxelles-ul european. Cât va ține pandemia ? Când vom avea vaccinul mult visat și care este orizontul revenirii la viaţă noastră normală ?

 

Nimeni nu mai contestã intrarea într-o criză economică majoră, dar întrebările vin și de pe acest palier. Cât de adâncă este criza ? Ce sectoare vor supraviețui ? Vor avea guvernele europene destui bani să sprijine populația și ecosistemul economic pentru a nu deraia în anarhie ?

 

Miliardele reconstrucţiei se creionează, dar mai este mult până la absorbția lor. Cum se vor repartiza ? Cine va reuși să structureze sistemul național pentru a avea un mecanism plin de succes ?

 

Va avea putere proiectul european să continue bunele intenţii ale actualei conduceri europene ? Chiar putem concepe că Pactul Verde european, agenda digitală, multilateralismul sau relația cu Africa să continue așa cum s-a anunțat acum un an ?

 

Suveranitatea europeană poate să prindă contur ? Nu mă refer doar la capacitatea de a produce măști sau aparate de oxigen în fabricile continentului. Vorbim aici de faimoasa capacitate europeană de apărare sau chiar de proiecte precum Gaia X, care dorește suveranitatea digitală.

 

Desigur Uniunea Europeană va intră din nou în colimatorul naționaliștilor, care vor avea meta întrebări despre viitorul UE, cu referiri exacte asupra balanţei de putere politică între Bruxelles și capitale. Va reuși Conferința pentru viitorul UE să fie catalizatorul discuției instituționale despre viitorul societății europene ?

 

Alegerile americane sunt urmărite cu mare interes de factorii politici europeni. În cazul realegerii actualului președinte, la ce ne putem aștepta ? Până unde poate să meargă ruptura transatanticã, bazã a dezvoltării mondiale din ultimii 75 de ani ? Sau chiar dacă democraţii vor reocupa Casa Albă, vor mai avea americanii timpul necesar să reînvie adevăratul multilateralism global? America anului 2020 nu mai este cea de acum 4 ani.

 

Cu siguranță Brexitul este de urmărit, iar întrebarea fundamentală este legată de viitorul parteneriat între Marea Britanie și UE. Vom avea acordul sperat după 1 ianuarie 2021 ?

 

Am vorbit puţin despre Germania, dar această țară ocupă următoarele două poziții ale topului. Şi ambele au ca referinţã alegerile din septembrie 2021. Vor reuși Verzii să între în coaliția de guvernare ? O astfel de eventualitate va avea un impact enorm asupra legislației europene, în special în cea a schimbărilor climatice.

 

Tot despre alegerile din Germania, dar o privire spre social-democraţi. Vor reuși aceștia să câştige destule locuri în Parlamentul German pentru a forma o coaliție fără partidul Angelei Merkel (creștin-democrați) ? O astfel de posibilitate, ar da semnalul unei schimbări majore la nivel european. Alegerile europene din 2024 pot aduce din nou un președinte al Comisiei Europene de Stânga, după o pauză de 20 de ani. Pentru aceasta însă e nevoie ca Stânga să dețină poziția de top în echişierul politic german.

 

Dan LUCA este Vicepreşedintele EURACTIV Media. Conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţîi “Mapping the Influencers in EU Policies”.

 

 

 

Niciun comentariu: