vineri, 5 februarie 2021

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar “Erasmus Transatlantic”


Revin astãzi cu un articol publicat în Ziarul Financiar despre un subiect de suflet pentru mine – viitorul programelor educaţionale europene.

 

Criza pandemică poate să aibă un impact catastrofal asupra programului european Erasmus. Conceput la sfârșitul anilor ’80 ca un program educațional, impactul sãu a fost în special din punct de vedere cultural. E paradoxal, dar recunoașterea a fost atinsă în 2002 printr-un fim artistic, L'Auberge espagnole, care nu a beneficiat de nici o finanțare europeană.

 

Erasmus devine în timp un simbol al cooperării europene, extinzându-se la tot ce s-a putut: Erasmus pentru întreprizãtori, Erasmus pentru funcţionari sau Erasmus social. S-a lansat chiar conceptul Erasmus pentru toți. Discutăm acum despre Generația Erasmus, despre avantajele candidaților Erasmus în a găși un job mai bun, chiar despre implicarea celor cu Erasmus în politică.

 

Pandemia a blocat mult mobilitatea europeană, iar implementarea programului Erasmus suferã. Recent, am fost invitat de către Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) să am o prezentare studenților Erasmus. Cursul a fost desigur online, dar am observat că studenții nu erau la Bruxelles, ci în țările în care s-au născut. Păstrând puțin analogia, avem acum L'Auberge espagnole online!

 

Criză actuală doar accelerează anumite tendințe ale pieței. Acum vreo 5 ani, studenții îmi ziceau că mobilitãţile europene nu mai sunt ceva extraordinar pentru tinerii europeni. E așa de globalizat și ieftin totul încât a vizită și studia în altă țară europeană nu mai este ceva de vis. Ceea ce își doresc însă studenții din Europa este acces la toate universitățile din lume. Mobilități globale !

 

În 2002, comisarul european pentru educație de atunci, Viviane Reding lansa Erasmus Mundus, cu un impact însă foarte limitat ca număr de beneficiari, câteva sute pe an. Putem învață multe din acest program, dar potențialul de dezvoltare este enorm.

 

Concret, e momentul favorabil în a gândi mobilitãţile pentru următorii 20 de ani. E nevoie de un program Erasmus Global, care să îşi extindă aria de acțiune la toți tinerii din lume.

 

Un prim pas se poate face, așa cum sugera profesorul Vasile Pușcaș, prin conceperea unui Erasmus euro-american, iar apoi progresiv să implicăm și alte continente. Desigur Uniunea Europeană, prin experienţa acumulată în ultimii 30 de ani, poate  și trebuie să fie liderul acestei inițiative.

 

Recent, europarlamentarul Victor Negrescu și senatorul statului Maryland Will Smith, și-au prezentat planurile pentru renașterea relațiilor transatlantice după inaugurarea președintelui Joe Biden. „Amândoi facem apel la factorii de decizie din ambele părți ale Atlanticului pentru a lansa ideea unui Erasmus Transatlantic, conceput pentru a permite tinerilor să călătorească, să studieze, să lucreze și să dezvolte inițiative private, culturale și neguvernamentale împreună”.

 

Este important acum să lansăm o discuție incluzivă, care să implice studenți și alți beneficiari ai programelor de mobilități europene, transatlantice sau globale.

 

Generaţia noastrã a participat la democratizarea continentului european. Poate nu este rãu că generaţia copiilor noștri sã discute despre guvernarea globalã, iar UE sã fie catalizatorul acestui proces evolutiv. Erasmus Global poate să fie un prim pas în această direcție.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: