marți, 18 ianuarie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: Criza și liderii adevărați


Am revenit astăzi cu un nou editorial semnat în Făclia de Cluj.

 

Societatea europeană încearcă constant să evolueze. Au existat dinamici permanente care au făcut ca Uniunea Europeană actuală să fie forma de guvernare convenabilă europenilor. O dată la 5 ani, există posibilitatea de a vota pentru Parlamentul European, deci democrația participativă este ceva practic în Europa contemporanã.

 

În 2008 a izbucnit criza financiară, iar economiile țărilor europene au fost puternic afectate. Șomajul a crescut enorm și mulți tineri au înțeles că Europa trece printr-o perioadã de incertitudini. Cetățeanul european și-a îndreptat atenția spre liderii europeni pentru a găși soluții, dar acești politicieni au zis atunci că ˝economia nu intră în competențele comunitare, ci este la latitudinea statelor membre să rezolve problema˝. Juridic, veți zice, așa și este. Dar etic, cum a fost recepționat acest mesaj ? Omul simplu nu vrea răspunsuri savante, care îți explică că nu se poate aborda subiectul respectiv. ˝V-am ales acolo, la Bruxelles, să găsiți soluții la problemele actuale˝, au zis cei mai mulți, poate cu vocea tremurândă.

 

Totuși, liderii europeni au învățat ceva. Așa cum cunoaștem, de doi ani, o altă criză este în viețile noastre. Pandemia a prins nepregătit sistemul european, dar şi întreaga planetã. În primele luni, cam până prin mai 2020, structura europeană a bâjbâit. Părea un scenariu apocaliptic, în care ni se pregătea din nou răspunsul clasic, ˝Sănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membru˝. Dacă Ununea Europeană alegea acea cale, o spun cu mâna pe inimã, nu cred că mai exista UE acum. Însã Uniunea Europeanã si-a revenit ca boxerul din pumni. Dupã o ezitare, am observat cu toţii un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în domeniul măștilor, planului de rederesare economică, vaccinului și vaccinării. Că au fost greșeli, cu siguranță. Dar a fost responsabilizare și asta este ceea ce cetățenii așteaptă.

 

Am învățat ceva de la acesta criză ? Este încă prea devreme să analizăm. Important este însă să avem discuții realiste, fără banalități și stereotipuri. De multe ori cuvintele simple, care ajung la oameni, sunt cele care fac diferența.

 

Chiar dacă sunt forțe extreme, care sugerează incapacitatea sistemului european, este mult mai bine să avem o coordonare europenă, mai ales în probleme care depășesc putere de acțiune a țărilor membre. Este paradoxal, dar nu de lideri carismatici are nevoie Europa, ci de acei care, în actualele condiții, găsesc soluții pentru a ajuta cetățeanul și de a avea o societate europeană mai bună.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: