joi, 6 ianuarie 2022

9 zile în Dubai


E senzațional să petreci câteva zile cu familia în Dubai. E o experiență turistică și culturală comparabilă cu cea pe care am avut-o vizitând sudul Africii.

Dubaiul s-a dezvoltat enorm în ultimii 20 de ani, ajungând la o populație de vreo 3 milioane și jumătate, cu doar 20% localnici dintre aceștia.

Practic acesta e secretul Dubaiului, din ce direcție îl analizezi. Cele 7 emirate arabe alcătuiesc un stat monarhie federală, în care avem doi lideri incontestabili. Abu Dhabi, cel mai bogat, deține prin emirul s
ãu președinția uniunii, iar Dubaiul, al doilea ca forță financiară, are vicepreședintele, cu rang de prim ministru.

Dar nu despre Dubaiul emirului vreau să vă povestesc, și nici măcar de cel al oamenilor de afaceri. Este o abordare turistică, cu un mic focus și pe cei care țin Dubaiul în mișcare, adică emigranții.

De ce am fost impresionat de Dubai? Orașul este nou și proiectat în viitor. Sute de clădiri uriașe, care face din Manhattan-ul american un mic copil. Burj Khalifa, cea mai mare clădire din lume, domină orașul, iar specatacolul de lumini, muzică și fântâni arteziene atinge perfecțiunea.

A scoate pământ din mare și a construi case este ceva cunoscut de mulți ani, dar ceea ce a reușit Dubaiul prin Atlantis the Palm este fenomenal. Parcă toate imobiliarele de lux din lume și-au dat întâlnire în acest oraș în formă de palmier.

Infrastructur
a rutieră a orașului este adaptată spațiului, iar autostrada principalã leagă nordul de sud pe 16 benzi. Chiar și dacă ieși din oraș, și mergi prin deșert, autostrãzile de 8 benzi sunt ceva banal. Toyota Land Cruiser este regina dunelor, iar un raid cu un şofer cu permis special de condus pe dune este o experiență recomandabilă pentru a înțelege geografia din jurul Golfului Arabic.

Plaj
a este ceva de vis, iar a înota în apa albăstruie de Anul Nou oferă o senzație de relaxare.

Menționez rapid cel mai mare
mall – The Dubai Mall, cel mai mare Aquaparc din lume, sediul central al companiei aeriene Emirates, cele mai fenomenale hoteluri de pe plajă.

Totul are o viteză specială la Dubai. Un hotel de acum 10 ani este o vechitură, un zgârie nori se ridică în câteva luni. Totul este faraonic și cu un iz de artificial. Este grabă, fiindcă aparent petrolul din regiune se termină în vreo 10 ani și atunci chiar că avem o problem
ã. În plus avem şi presiunea de a trece pe energie verde la nivel mondial.

Da, am fost o zi și la Dubai Expo2020. Este prima dată în viață când am vizitat o astfel de expoziție și merită toți banii. E locul ideal de a înțelege mesajele globale ale țărilor. Este un fel de Olimpiad
ã cu accent pe tehnologie, turism, dar și pe putere. Statele Unite ale Americii și China se întreceau să prezinte realizările în direcția cosmosului. Belgia juca inteligent promovând la greu ciocolata, dar mai ales berea belgiană. E bine să prezinţi la pavilonul țării obiecte originale. Spaniolii au adus un costum din La Casa de Papel, iar americanii o rachetă care zburase deja în spațiu.

La Dubai întâlnești sute de mii de indieni, pakistanezi și alte zeci de nații. Au venit pentru a lucra și a trimite bani
acasă. Un taximetrist din Bangladesh mi-a povești că este de 8 ani în Dubai, dar ia luat 10 luni și o investiție de 6000 de dolari pentru a trece examenele și a avea licența de lucru. Are doar rezidență de Dubai, căci nimeni nu poate dobândi cetățenia Emiratelor. Lucrează la firma de Stat, dar este plătit proporțional cu cât produce. E pe taxi 7 zile pe săptămânã, câte 14 ore pe zi. Doar când este bolnav are adeverință de la doctor și are concediu de boală. Cu banii câștigați susține financiar soția, fata, mama și fratele mai mic. Fetița sa are doi ani și nu a mai văzut-o de când ea s-a născut. Dar este bucuros cu ceea ce are și că poate să muncească.

Dubaiul este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, fără pic de corupție, fără crize politice.

Am mai citit materiale despre Dubai și vreau să va confirm. Poți să ai mas
a de Revelion la un restaurant pe malul mãrii (zona La Mer, pentru cunoscători) cu 100 euro. Normal, trebuie să rezervi cu trei luni înainte. Imobiliarele sunt pe val, 70 mii de euro pentru un apartament cu două camere, iar o vilã o poți avea pentru 700 mii de euro.

Criza pandemică afectează Emiratele Arabe Unite. Există acum control la frontiera dintre Dubai și Abu Dhabi, practic și acolo s-a sistat Schengen-ul...

Dan LUCA / reîntors în Belgia

Niciun comentariu: