luni, 3 aprilie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Antidot la blazarea europeană”


Câteva idei pentru o Românie mai europeană în editorialul semnat astăzi în cotidianul clujean Făclia.

 

--

 

Am citit și eu știrile alarmante despre cum văd românii relaționarea cu Uniunea Europeană. Conform celor prezentate, ˝România nu mai este o țară entuziast pro-europeană. În România au făcut masă critică pozițiile euro-sceptice în rândul populației, încurajate de o bună parte din presă și politicieni. Două sondaje de opinie confirmă această periculoasă tendință anti-UE˝. Sunt de acord și cu cauza enunțată: ˝Din păcate, nu avem o dezbatere publică despre schimbarea îngrijorătoare de orientare strategică. Este cea mai proastă veste din ultimii ani, care nu va rămâne fără urmări.˝

 

Situația trebuie privită cu atenţie, dar și identificate soluţii de mare responsabilitate. Cetățenii sunt foarte realiști și reacționează la ceea ce văd. Narativa românească despre UE alunecă într-o direcție de haos, naționalism, frustare și chiar urã. E normal, ca om, să nu te mai intereseze astfel de scandaluri și să te delimitezi. La urma urmei, toți ne dorim o viață decentă și să evităm intrarea în conflicte care ne depășesc puterea de acțiune.

 

Din pacate, abordarea statutului de membru UE de către România a fost fără nici o strategie, și asta nu doar de câțiva ani de când au erupt cele două crize notorii, ci de când am semnat tratatul de aderare și am avut confirmarea datei de 1 ianuarie 2007. Da, au fost și momente de responsabilizare europeană, precum momentul 2019 al președinției UE a României, dar în general e greu să simţim sistemul românesc vibrând la abordarea federalistă comunitară.

 

Nu mai merge să acţionãm în UE cu jumătate de măsură și aceea pe un ton negativ. Răspunsul la situația actuală este paradoxală, mai multă gândire strategică, mai multă Europa în România, mai multă Românie în UE. Structurarea țării, cu tot ce mișcă, în direcția multilatralismului european. Cu Guvern și Președinție, Parlament și agenţii guvernamentale, dar mai ales cu sectorul privat și societatea civilă. Toți, împreună. E momentul pentru un nou consens naţional, real, de a ne integra în Uniune cu adevãrat.

 

Fără acest proiect de responsabilizare și abordare profesionistă ne vom marginaliza, la periferia unei societăți care evoluează continuu. Nu pot să cred că românii, care au urlat după aderarea la UE în anii ’90 așa cum strigă acum ucrainienii, s-au schimbat și vor acum să ieșim din această structurã. Avem capacitatea, ca nație, să ne ridicăm la nivelul momentului ? Sper din toată inima să avem această maturitate ! Trãiascã România! Trãiascã UE! Trăiască România europeană!

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: