luni, 13 ianuarie 2025

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Intergenerațional”

Despre cauzele conflictului între generații în editorialul semnat astăzi în Făclia.

 

---
Fără să o recunoaștem deschis, la nivel societal avem o mare problemã de polarizare inter-generațională. În numeroase ocazii tinerii sunt blamați și chiar acuzați de superficialitate. Devine deja stereotip să zici că ei nu sunt interesați de cultură, că ei nu au nici un viitor. Iar atunci, în stilul pedagogilor de școală veche, le dăm lecții de istorie şi moralã pentru a se trezi la realitate. Miraje! Nu trebuie să citești tratate de psihologie să îți dai seama că această abordare duce la ruptură.


Pare surprinzător, dar blamarea generației tinere este un fenomen care a existat în toate epocile. De-a lungul timpului, cei în vârstă au criticat adesea obiceiurile, valorile sau comportamentele celor mai tineri, considerându-le inadecvate sau inferioare propriilor standarde. Dacă dorim să disecăm acest fenoment, observăm diferite motive, care prezentate ne fac să ne gândim de două ori înainte de a lansa acuzații.


Generațiile mai vechi tind să vadă schimbările rapide, mai ales cele tehnologice, ca fiind disruptive. Utilizarea excesivă a telefoanelor, dependența de rețele sociale sau interesul pentru locuri de muncă neconvenționale sunt deseori criticate. Aceasta reflectă o adaptare mai lentă a generației mai vechi la noile realități.


Nostalgia este un element care apare și ea în această poză. De cele mai multe ori, trecutul este idealizat, iar schimbările actuale sunt percepute ca o "deteriorare" a valorilor. Generațiile mai vechi pot avea impresia că vremurile în care au crescut erau mai morale sau mai simple, deși fiecare epocă a avut propriile provocări.


Există chiar și o frică de a pierde controlul societal. Tinerii aduc schimbări care pot submina sistemele și valorile stabilite, iar această evoluție poate crea un sentiment de insecuritate pentru cei care se tem că vor pierde relevanța sau controlul asupra societății.


Blamarea inter-generații nu face bine unei țări sau unui sistem, dar este o realitate cotidiană. Din când în când apar chiar responsabili politici chemați să aducă soluții acestor relaționări. De câteva săptămâni avem chiar un comisar european cu o titulaturã care include și acest aspect. Glenn Micallef (din Malta) are portifoliul Corectitudine intergenerațională, tineret, cultură și sport. Să vedem!

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: